De breinchip van Neuralink van Elon Musk
Tech

Zitten de hersenchips van Elon Musk’s Neuralink binnenkort in jouw brein?

Als het aan Elon Musk ligt lopen over 6 maanden de eerste mensen met een Neuralink chip in hun hoofd. Een kleine chip in ons hoofd klinkt misschien eng, maar deze chip heeft de potentie om heel veel problemen op te lossen. Maar hoe werkt die chip precies en wat kan het allemaal doen?

Wat kan de Neuralink chip allemaal?

Het doel van de chip is om mensen te helpen die lijden aan bepaalde neurologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een beroerte of een dwarslaesie. Mensen die bijvoorbeeld verlamd zijn geraakt, zouden met hulp van de Neuralink chip hun spieren weer kunnen bewegen. Ook zou het volgens Elon Musk mogelijk moeten zijn om blinde mensen weer zicht te geven.

In theorie zou de chip ook kunnen worden gebruikt om de mentale capaciteiten van mensen te verbeteren, door bijvoorbeeld het geheugen of de cognitieve vaardigheden te versterken. Mensen die lijden aan dementie zouden bijvoorbeeld hun geheugen weer kunnen terugkrijgen. Ook zouden mensen dus veel beter in staat kunnen zijn om bepaalde dingen te onthouden via de chip van Neuralink.

Hoe werkt de Neuralink chip?

Deze chip, ter grootte van een muntje, wordt in mensen hun schedel geïmplementeerd. Via hele dunne draden die aan deze chip gekoppeld zijn, zou de activiteit van hersencellen gemeten kunnen worden. Deze informatie wordt verzameld door die chip en vervolgens naar een computer verzonden, waar het kan worden gebruikt om bepaalde activiteiten uit te voeren.

Het is echter nog wel de vraag of deze chip daadwerkelijk gebruikt mag gaan worden door het bedrijf van Elon Musk. De Neuralink chip moet namelijk nog goedkeuring krijgen van de Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast zijn er ook veel ethische vragen rond het gebruik van zulke technologie, zoals bijvoorbeeld het mogelijke risico van inbreuk op de privacy van mensen.