
Heren overhemd kopen? Dit is alles wat je moet weten
-
Alfred Rietveld
- •
- Style
- •
Overhemden zijn simpelweg onmisbaar voor de stijlvolle man. Samen met een stijlvol pak, een stropdas of vlinderdas vormen ze een drievoudig icoon voor mannenkleding. Wil je een nieuw heren overhemd kopen dan merk je al snel dat de keuze enorm groot is: casual, zakelijk of chique en bijna oneindige mogelijkheden aan kleuren, materialen, stijlen en nog veel meer. We helpen je graag op weg. In dit artikel vertellen we je welke soorten overhemden populair zijn en geven we je vijf tips: waar moet je op letten als je een overhemd gaat kopen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een heren overhemd?
Wanneer je een nieuw overhemd gaat kopen let dan altijd op de volgende vijf punten:
1. Materiaal
Heel simpel gesteld: met katoen zit je vrijwel altijd goed. Niet dat er iets mis is met andere materialen maar synthetische stoffen ademen minder goed, linnen is fijn in de zomer maar kreukt meer, en satijn is aan de chique kant voor dagelijks gebruik. Voor katoen geldt dit allemaal niet.
2. Neem de tijd om goed te passen
Een overhemd dat niet lekker zit of niet goed past belandt al snel onder in je kledingkast. Voorkom dit door een overhemd altijd even goed te passen:
- Check of de schouderpunten van het overhemd precies over jouw schouders vallen.
- Check de taille, want een strakgespannen overhemd is echt geen gezicht.
- Let ook op de boordmaat en de mouwlengte.
3. Kies de juiste pasvorm
Goed passen is ook verstandig met het oog op de pasvorm. Er zijn er vier:
- Extra slim fit: voor de echt slanke mannen.
- Slim fit: voor slanke mannen.
- Tailored fit: ook wel modern fit genoemd.
- Regular fit: voor normaal postuur, de meeste bewegingsruimte.
4. Match op gelegenheid
Het maakt verschil of je hout gaat hakken in je overhemd of dat je naar een bruiloft gaat. In het eerste geval wil je een heren overhemd dat ademt en niet strak zit, in het tweede geval let je meer op een chique uitstraling. Reis of beweeg je veel in je overhemd? Dan zijn strijkvrije overhemden handig, deze zijn vaak gemaakt van katoen, maar met daarin een andere stof verweven die kreuken tegengaat.
5. Combineren met je outfit
Als je het overhemd in combinatie met een jasje of pak wil dragen is het goed om te weten dat niet elk overhemd daar even geschikt voor is. Een overhemd dat erg wijd is bijvoorbeeld. Let ook op de boord van het overhemd, niet alle boorden komen mooi uit in combinatie met een jasje.
Welke soorten heren overhemden zijn er allemaal?
Overhemden zijn er in zoveel verschillende maten, soorten, kleuren en materialen dat het bijna te veel is om op te noemen. We zetten de meest populaire overhemden op een rij:
Linnen overhemden
Linnen overhemden hebben veel voordelen, en één nadeel: ze kreuken sneller. Linnen is duurzaam en zit comfortabel. Het opvallendste voordeel is dat linnen veel beter ademt dan andere stoffen. Dat maakt linnen heren overhemden ideaal voor dragen bij hoge temperaturen. Het schijnt dat linnen al bekend was bij de oude Grieken en vandaag de dag kom je er nog steeds uitstekend mee voor de dag.
Overhemden met korte mouwen
Er zijn stijlpuristen die vinden dat je als man nooit een overhemd met korte mouwen moet dragen. Dat gaat wat ver, er zijn prima redenen om een overhemd met korte mouwen te dragen. Ook James Bond droeg wel eens een overhemd met korte mouwen.
Als het erg warm is bijvoorbeeld, is een overhemd met korte mouwen fijn. Of als je voor je werk of andere activiteiten veel in beweging bent. Voor officiële gelegenheden is een overhemd met korte mouwen ongeschikt. Onder een pak staat een overhemd met korte mouwen sowieso raar, want mouwen van je overhemd horen enkele centimeters onder de mouwen van je jasje uit te komen.
Flanellen overhemden
Een stoere houthakker, met een geruit overhemd, dat is vaak je eerste associatie met flanel. Het assortiment flanellen overhemden is tegenwoordig echter veel breder. Maar wat is flanel nu precies?
Flanel is een stof die zeer los wordt geweven. Het wordt daarna geborsteld om het extra zacht te maken. Door het borstelen komen de vezels omhoog, waardoor een soort dons ontstaat. Dit geeft flanel de karakteristieke uitstraling en zachte en soepele look en feel.
Flanel was jarenlang synoniem met geruit: zag je iemand in een flanellen shirt dan had dat vrijwel altijd een ruitjespatroon. Dat is allang niet meer zo, en tegenwoordig kun je flanellen shirts kopen met andere patronen of zelfs effen, maar het geruite flanellen shirt zie je ook nog steeds vaak.
Flanel voelt zacht aan, is relatief licht van gewicht en isoleert goed. Flanel kan van verschillende stoffen gemaakt zijn, voor de winter zijn flanellen overhemden op basis van wol ideaal: zacht, warm en toch vrij licht.
Witte overhemden
Het witte overhemd is de klassieker onder de overhemden. Een wit overhemd klinkt basic, maar je zult je verbazen hoeveel verschillende varianten hiervan zijn. Verschillende stoffen, verschillende kraagjes en boordjes, verschillende materialen en ga zo maar door. Bovendien bestaan er heel veel soorten wit.
Zuiver wit bestaat niet volgens Wikipedia, elke soort wit heeft eigen tint, zoals crème wit, dat wat gelig oogt. Kortom, je zou je kledingkast kunnen vullen met allemaal verschillende witte overhemden.
Zwarte overhemden
Zwarte overhemden worden vaak afgeraden als het gaat om dragen onder een pak. De simpele reden hiervoor is de oude regel dat je pak altijd donkerder moet zijn dan je overhemd, en dat gaat met zwart niet. Maar ook op oude regels zijn uitzonderingen. En wanneer je geen pak draagt, maar een casual zwart overhemd, kan dat er zeker goed uitzien. Voor de mannen met wat bredere taillematen is een zwart overhemd sowieso aan te raden, want je oogt er echt slanker door.
Engelse overhemden
Bij Engelse overhemden denk je al snel aan stijl en kwaliteit. Engelsen houden van tradities en zo vind je in de Jermyn Street in Londen een aantal bedrijven die al heren overhemden maken sinds de negentiende eeuw, met klinkende namen als T.M. Lewin en New & Lingwood.
Wat onderscheidt Engelse overhemden? Ten eerste zie je in Engeland veel meer overhemden met manchetknopen in plaats van gewone knopen. Een ander verschil is de split yoke: een scheidingslijn tussen de schouders waardoor onder andere het overhemd makkelijker versteld kan worden.
Chique Engelse kleermakers gebruiken altijd de beste stoffen, hoewel die tegenwoordig niet meer altijd uit Engeland zelf komen maar bijvoorbeeld uit Italië.
Hoe zit het met manchetknopen?
In Nederland hebben de meeste heren overhemden gewone knopen. In andere landen, zoals Engeland zie je vaker overhemden met manchetten en manchetknopen. Manchetknopen kun je zien als sieraden voor mannen. En dat is ook de oorsprong van de manchetknopen: vroeger konden alleen de rijken ze betalen en zich ermee onderscheiden.
Tegenwoordig hoef je zeker niet rijk meer te zijn om manchetknopen te kunnen kopen. Manchetknopen heb je in alle prijsklassen, ze geven een luxe uitstraling en ze geven je daarnaast ook meer mogelijkheden om je overhemd, en daarmee je outfit te personaliseren.