Tech

Helmplicht elektrische fiets: binnenkort voor e-bikes in Nederland?

helmplicht-elektrische-fiets-nederland
Foto: Freepik

De opkomst van de elektrische fiets en een scala aan e-bike modellen draagt bij een flinke toename van het aantal fietsongelukken. Momenteel is er al wel een helmplicht voor Speed Pedelecs (met een maximumsnelheid van 45 km/u). Ook voor snorfietsen is per 1 januari 2023 een helm verplicht gesteld. Komt er nu ook een helmplicht voor de e-bike in Nederland?

Helm draagt bij aan veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een helm de kans op dodelijk hoofdletsel aanzienlijk vermindert, namelijk met maar liefst 71%. In Nederland kiezen daarom steeds meer e-bikers ervoor om een helm te dragen, vooral senioren. Daarbij zijn de hogere snelheden met elektrische fietsen in vergelijking nog gevaarlijker. Dit maakt het nog belangrijker om een helm te dragen en kans op hoofdletsel te verminderen.

Zij hechten meer waarde aan de veiligheid die een helm biedt dan aan eventueel ongemak dat een helm met zich mee kan brengen. Niet verrassend, want in Nederland was in 2021 maar liefst 59% van alle fietsdoden 70 jaar of ouder. Maar ook in de leeftijdscategorie tussen de 40 en 70 zien neemt het gebruik van de fietshelm toe. Een positieve trend dus als het gaat om fietsveiligheid in Nederland.

helmplicht e-bike - man

Komt er een helmplicht voor fietsers in Nederland?

Er zijn op dit moment geen voorgestelde plannen om een helmplicht voor e-bikes in te voeren. Ook voor een rijbewijs voor de e-bike zijn nog geen concrete plannen. Dit is de belangrijkste reden: de overheid zet zich al jaren in om mensen te stimuleren de auto te laten staan en de fiets te pakken. Ter bevordering van de gezondheid van mens en milieu. Een helmplicht zou echter kunnen afschrikken om over te stappen van auto naar elektrische fiets.

De een vindt het dragen van een helm suf, de ander onhandig, en er zijn er ook die het gewoonweg niet nodig vinden. Vooral bij de jeugd ligt de grootste uitdaging. Hoewel steeds meer jongeren naar school of naar de sportclub rijden met een e-bike, of werken als fietskoerier, zullen de meesten waarschijnlijk niet warmlopen voor het idee van een helm.

Helmplicht in Europa normale fiets

Hoe zit het in de rest van Europa met de helmplicht? In de volgende Europese landen zijn er regels en verplichten voor het dragen van een helm op een normale fiets:

  • Frankrijk, Italië, Oostenrijk: verplicht een helm voor iedereen jonger dan 12 jaar. 1 uitzondering: in de Oostenrijkse provincie Niederösterreich geldt dit tot 15 jaar.
  • Kroatië: verplicht een helm voor iedereen jonger dan 12 jaar.
  • Spanje: verplicht voor iedereen buiten de bebouwde kom. Kinderen tot 16 ook binnen de bebouwde kom.helmplicht e-bike - man

Helmplicht in Europa voor de elektrische fiets

De hiervoor genoemde helmplicht regels in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Kroatië en Spanje voor gewone fietsen, gelden in deze landen ook voor de elektrische fiets.

Dan zijn er nog enkele extra regels in Zwitserland en Oostenrijk. In Zwitserland is de minimumleeftijd voor het rijden op een elektrische fiets 14 jaar. Oostenrijk kent een minimumleeftijd voor het rijden op een elektrische fiets zonder begeleiding: 12 jaar. In Oostenrijk geldt ook dat je tussen de 14 en 16 jaar een speciaal rijbewijs nodig voor het fietsen op een elektrische fiets.