hbo max voordelen nadelen
Helden en personages uit HBO Max aanbod / Beeld HBO Max
Film & Serie

HBO Max: de 8 belangrijkste voordelen en nadelen

Op 8 maart is het zover en wordt HBO Max toegevoegd aan het lijstje van streamingdiensten, waarop we in Nederland series en films kunnen bingen. De komst van de dienst komt met een paar belangrijke voordelen, maar helaas heeft alles altijd ook zijn nadelen. Dit is wat je moet weten over HBO Max in Nederland.

Voordelen HBO Max

1. Gigantisch aanbod grote mediabedrijven

Één van de grootste voordelen van HBO Max is dat je kunt rekenen op behoorlijk wat content van grote mediabedrijven. Zo is HBO Max onderdeel van WarnerMedia en is de dienst onder andere eigenaar van Warner Bros. Daarnaast kun je ook rekenen op content van het televisienetwerk The CW en kanalen zoals Adult Swim en Cartoon Network.

Om je een idee te geven van wat precies onder de HBO Max paraplu valt: de series Game of Thrones, Westworld en Succession zijn allemaal van HBO. Daarnaast vind je in de bibliotheek ook dingen als de Harry Potter films, Friends, The Wire en The Sopranos. En voor het geval je het nog niet wist staan er een paar grote Game of Thrones spin-offs op de planning.

2. Bioscoopfilms op HBO Max

Naast de content die standaard beschikbaar is bij HBO, komen er om de zoveel tijd ook nieuwe bioscoop films uit van Warner Bros. En omdat Warner Bros onder de streamingdienst valt, worden die films ook relatief snel toegevoegd aan de bibliotheek. Zo verschijnen nieuwe bioscoopfilms al 45 dagen na de première bij HBO Max.

3. Hoge kwaliteit content

Netflix originals worden vaak bekritiseerd omdat de kwaliteit erg wisselend is. Dat probleem zul je bij HBO Max een stuk minder hebben en wat dat betreft heeft de streamingdienst zich al meerdere malen bewezen. HBO heeft al een behoorlijke reeks aan gerenommeerde originele content geproduceerd en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in komt.

4. Aantrekkelijke korting

Een ander voordeel van de streamingdienst is de prijs. Op het moment in krijg je namelijk een heel aantrekkelijke korting, die niet na een paar maanden weer verdwijnt. Waar het basis abonnement normaal 5,99 euro kost, hoef je maar 2,99 euro te betalen als je voor 31 maart een abonnement neemt.

Naast het basis abonnement is er ook een standaard abonnement, waar je in plaats van 7,99 maar 3,99 euro voor betaalt in maart. Ook deze korting blijf je houden, totdat je de dienst weer opzegt. De verschillen tussen de abonnementen kun je bekijken op de HBO Max site. Met het duurdere abonnement krijg je onder andere meer downloads, een betere beeldkwaliteit en mag je met meer apparaten tegelijkertijd streamen.

Prijzen HBO Max
Prijzen verschillende abonnementen / Beeld: HBO Max

Nadelen HBO Max abonnement

1. Geen gratis proefperiode

Zoals gezegd zijn er naast de voordelen ook een paar nadelen aan de nieuwe streamingdienst. Waar je bij andere diensten, zoals Apple TV+ en Amazon Prime Video, eerst een tijdje gratis mag kijken of het bevalt, moet je bij HBO Max meteen een betaald abonnement nemen. Aan de andere kant kost het je maar 2,99 or 3,99 euro, dus dat valt ook wel weer mee.

Amazon Prime proefperiode
Amazon Prime proefperiode / Beeld: Amazon

2. Versplintering series en films

Iets anders dat wat minder is aan de komst van de dienst, is dat bestaande shows meer verspreid worden over verschillende bedrijven. Zo zijn bijvoorbeeld Friends en The Big Bang Theory, die eerste bij Netflix te vinden waren, verhuist naar HBO Max. Dat betekent dat je (nog) meer abonnementen nodig hebt om je favoriete films en series te streamen.

3. Weinig Nederlandse content

Als je een fan bent van Nederlandse films en series, ben je waarschijnlijk beter af bij Netflix en Amazon Prime Video. Op beide diensten is volop Nederlandse content te vinden, waar dat bij HBO Max op het moment nog wat karig is. De dienst zegt hiermee bezig te zijn en hoopt daar binnenkort meer over te kunnen zeggen.

4. Minder HBO originals voor Ziggo klanten

Als laatste is de komst van HBO Max vooral voor mensen met een Ziggo Movies & Series abonnement wat minder plezierig. Klanten met dit pakket konden voorheen ook HBO content bekijken, maar vanaf januari 2022 is dat niet langer het geval in verband met de eigen HBO dienst. Zo zullen series als Game of Thrones, Westworld, Curb your Enthousiasm en You Don’t know Jack alleen nog via HBO Max te bingen zijn.

HBO niet meer bij Ziggo
HBO niet meer bij Ziggo / Beeld: Ziggo

Toch blijven bij Netflix?

Het is natuurlijk aan jou om te bepalen of de in Nederland nieuwe streamingdienst het waard is. Qua content en de prijs lijkt het in ieder geval een interessante optie te zijn. Als je voorlopig nog bij Netflix zit, hebben we in ieder geval een paar suggesties voor je die zeker het kijken waard zijn: onder andere Vikings Valhallla, Sorry to bother You en deze 5 angstaanjagende horrorfilms.