Health

Hardlopen: alles over de gezondheidsvoordelen en effecten

hardlopen gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van hardlopen zijn er aardig wat. Toch dien je met een aantal dingen rekening te houden voordat je hieraan begint, met name als je het nog niet eerder hebt gedaan. In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidsvoordelen en positieve effecten van hardlopen. 

Voordat je begint met hardlopen

De gezondheidsvoordelen van hardlopen zijn inderdaad bijna eindeloos, maar niet als je het niet goed doet. Wij hebben enkele tips verzameld die je het beste kan volgens als je besluit te gaan hardlopen.

Als je bijvoorbeeld ouder dan veertig bent en/of lijdt aan en chronische ziekte of overgewicht, is het van belang om eerst medisch advies te vragen. Ook is een goede warming-up essentieel. Dit bereidt je lichaam namelijk voor op de zware inspanning die gaat komen.

gezondheidsvoordelen van hardlopen

Overweeg ook om extreem harde of losse oppervlakten zoals harde wegen en zand te vermijden. De ideale omstandigheid om te gaan hardlopen is bijvoorbeeld op grasvelden die vlak zijn.

De loopband is ook een goed alternatief. Probeer de druk die op je knieën komt zoveel mogelijk te verlagen. Ook adviseren we om goede hardloopschoenen aan te schaffen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hardlopen?

Hardlopen is populair bij miljoenen mensen over de hele wereld. Als je er eenmaal mee begonnen bent en voorbij het punt van ongemak bent, heeft hardlopen een aantal fantastische gezondheidsvoordelen, niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale.

1. Kom dichter tot de natuur

In een wereld waar we praktisch leven tussen betonnen gebouwen, gaat er niets boven tot jezelf komen in de natuur. Hardlopen is een goede manier om jezelf even los te koppelen van technologie en contact te maken met de wereld om je heen.

Of je nou gaat lopen op een vredig bospad of in het plaatselijke park – hardlopen in de natuur is een goede manier om wat vitamine D te winnen en frisse lucht op te snuiven. Een win-win situatie.

hardlopen gezondheidsvoordelen dichterbij natuur

2. Bouw spiermassa op

Zolang je je lichaam op de juiste manier van brandstof voorziet met voldoende calorieën en eiwitten om je training te ondersteunen, kan hardlopen helpen bij het opbouwen van spieren en het vergroten van kracht.

Hardlopen lijkt een beetje op een full-body workout. Je versterkt namelijk niet alleen je benen, maar ook je core en bovenlichaam. Trek dus die hardloopschoenen aan en maak een rondje.

3. Hardlopen vermindert stress

In het bos of park hardlopen is een goede en effectieve manier om spanning en stress te verminderen. Hardlopen zorgt er namelijk voor dat de niveaus van cortisol, een stresshormoon, verlaagt worden. Hierdoor voel je je automatisch meer ontspannen. Trek die hardloopschoenen maar vast aan, dus.

hardlopen gezondheidsvoordelen vermindert stress

4. Hardlopen verbrandt calorieën

De reden waarom we aan het begin van dit artikel schreven wat je moet weten voordat je begint met hardlopen, is omdat het metabolisch een veeleisende oefening is. Houdt dit in gedachten.

Het is zwaar, maar het verbrandt ook ontzettend veel calorieën. Hardlopen is zelfs een van de meest efficiënte soorten lichaamsbeweging als het gaat om het aantal verbrande calorieën per minuut.

5. Geef je zelfvertrouwen een boost

Hardlopen gaat veel over het stellen van bepaalde doelen en het bereiken van dingen waarvan je dacht dat ze eigenlijk niet mogelijk waren. Regelmatig hardlopen helpt je om een gevoel van zelfeffectiviteit te bereiken en je zelfvertrouwen te vergroten. Daarnaast zie je er ook gewoon beter uit.

hardlopen gezondheidsvoordelen meer zelfvertrouwen

6. Hardlopen zorgt voor betere slaap

De hoeveelheid artikelen die zijn geschreven over slapeloosheid, en hoe belangrijk genoeg slaap is voor een gezonde dagelijkse routine, zijn bijna eindeloos.

Zie slaap een beetje als het moment waarop je lichaam al zijn reparatiewerkzaamheden uitvoert. Het is geen geheim dat hardlopen een intensieve workout is, één die je gegarandeerd gaat uitputten. Heb je dus moeite om in slaap te komen? Ga dan vooral eens een hardlopen.

Zorg voor je gezondheid

De gezondheidsvoordelen van hardlopen gaan veel verder dan alleen fysiek een goede gezondheid. Ben je op zoek naar een nét iets meer uitdagende sport dan hardlopen? Dan zijn de gezondheidsvoordelen van kickboksen ook eindeloos. Of je kan ook eens één van de onderstaande artikelen lezen: