man winterjas kiezen tips
Style

Met deze tips voor de ideale winterjas ga je voorbereid het najaar in

We moeten het hebben over winterjassen. Misschien gloei je nog na van de afgelopen hittegolf, maar het is toch echt bijna najaar. De dagen worden alweer korter en binnenkort ook kouder. Hoogste tijd dus om je te gaan oriënteren op hét belangrijkste onderdeel van je wintergarderobe: de winterjas.

Tips voor de juiste winterjas

Vroeger hadden mannen maar één winterjas. Het werd kouder: hup, dikke jas aan, simpel en makkelijk. Tegenwoordig ligt dat anders. Ten eerste is de winterjas, naast een kledingstuk met een duidelijke functie, ook steeds meer een iets geworden waarmee je graag gezien wil worden. Daarnaast is ons wisselvallige klimaat nog wisselvalliger geworden: de laatste jaren hadden we meestal zachte winters en was het niet echt vaak nodig om een jas te dragen waarin je eruit ziet als een Michelin mannetje.

Dus heb je eigenlijk, naast een wat minder dikke jas voor het najaar en een dikke jas voor als het vriest, ook nog een soort tussenjas nodig. Veel mogelijkheden en keuzes dus. Vind je het lastig de perfecte winterjas(sen) te vinden te vinden? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Daarom deze drie praktische tips!

Tip 1: bekijk het functioneel

Hoe mooi je een jas ook vindt, wees er zeker van dat deze doet wat die moet doen: je warm houden. Zit er wol in de voering verwerkt? Dat is mooi, want wol is het warmste. Let er wel op dat het wol-gehalte minimaal 60% is. Aan de buitenkant is polyester of nylon dan weer handig, wat deze stoffen zijn waterafstotend. Let ook op de sluiting. Een double-breasted sluiting is te verkiezen boven een enkele sluiting: double-breasted laat namelijk minder wind door.

man winterjas kiezen tips

Tip 2: kies de jas die perfect (bij je) past

Wees eerlijk tegen jezelf en ga eens voor de spiegel staan: ben je slank, dan kun je een getailleerde winterjas goed hebben. Heb je een buikje, dan staat een wat ruimere jas weer beter. De nadruk ligt dan meer op je figuur als geheel in plaats van een buikje. Een handige regel voor de juiste maat: neem een maatje groter dan de maat van je blazer of het jasje van je pak.

Draag je nooit pakken? Gelukkig is er nog een andere tip. Doe een dikke trui aan als je winterjassen gaat passen, een kies dan de jas die met een dikke trui eronder nog steeds lekker zit. Denk ook na over de lengte van de jas. Ga voor jezelf na wat je belangrijker vindt: een kort jack staat stoerder, maar hoe langer de jas, hoe meer bescherming die biedt.

Tip 3: Ga niet voor goedkoop

Ga voor kwaliteit. Vaak doe je jaren met een winterjas, zie het dus als een lange termijn investering. Als je gaat voor de lange termijn investering, denk er dan wel aan dat je een jas koopt met een tijdloze uitstraling, zodat je minder afhankelijk bent van de snel veranderende wintermode. Een voorbeeld van een klassieke winterjas is de trenchcoat of parka. Wordt het dit keer weer een kwakkelwinter, met veel regen en wind, of komt er eindelijk weer eens een Elfstedentocht? Niemand die het weet, maar wat voor weer het ook wordt dit najaar en winter: met deze tips ben je goed voorbereid!