Media

Verlamd en maar één oog: bizarre leven van Hamas-leider Mohammed Deif

hamas-leider-mohammed-deif
(Foto: BSR) Een Hamas-strijder tijdens demonstratie

De gehele wereld is in rep en roer na een aanval van Hamas op Israël afgelopen zaterdag. Sinds deze uitbarsting, die honderden doden tot gevolg heeft aanbieden kanten, duikt de naam van Mohammed Deif steeds vaker op. Deif schijnt namelijk het militaire brein te zijn van extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Maar wie is deze Deif precies, en hoe is hij een van de belangrijkste leiders van Hamas geworden?

Ledematen kwijt en nog steeds in strijd

De mysterieuze Deif heeft er veel voor over om Hamas te dienen. Hij is inmiddels zijn oog, diverse ledematen, vrouw en zoontje verloren in de strijd. Hij zou volgens bronnen ook al meervoudig verlamd in een rolstoel zitten na aanslagen op zijn leven. Het vredesoverleg tussen Israël en Hamas liep onlangs stuk en hierna probeerde de Israëliërs de strijder voor de zesde keer om het leven te brengen. Bij een bombardement van zijn huis in Gaza overleden zijn vrouw en zeven maanden oude zoontje.

Israël noemt Deif het ultieme brein achter verschillende acties van Hamas. Hij werd volgens BBC geboren in een Gazaans vluchtelingenkamp en wist het voor elkaar te krijgen om de Universiteit van Gaza-stad te bereiken. Hier studeerde Deif biologie, scheikunde, natuurkunde en schijnt zelfs cabaret te hebben gedaan. Later ontpopte hij zich tot militaire leider van Hamas en was onder andere verantwoordelijk voor het vernietigen van de Hamas-tunnels, een grote stap in de strijd tegen het leger van Israël.

Wie zijn Hamas?

Deif is dus de man achter de schermen bij Hamas. Hamas is een extremistische Palestijnse organisatie die sinds 2007 de Gazastrook controleert. Deze groep is in 1987 opgericht en heeft nauwe banden met de Moslimbroederschap, een beweging die in verschillende landen in het Midden-Oosten actief is.

Hamas strijd voor de Palestijnen en zet hier flink geweld voor in en in het verleden ook zelfmoordacties. Het is lastig te achterhalen hoe Hamas zo sterk is geworden en waar de vele wapens die zij hebben vandaan komen. De Gazastrook is namelijk door Israël hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

Mohammed Deif: mysterieus en ongrijpbaar

De leider zonder benen verschuilt zich al jaren.  Alleen zijn directe naasten weten waar hij op dat moment verblijft. Dit maakt hem zeer ongrijpbaar voor zijn tegenstanders en de media. Zelfs zijn actuele leeftijd is niet met 100% zekerheid te noemen. De geruchten gaan rond dat hij rond de 58 jaar oud is. Er zijn dan ook nauwelijks recente foto’s van Mohammed Deif te vinden.

Ondanks zijn anonimiteit is zijn invloed nog steeds enorm. Tijdens een van zijn audioboodschappen pronkte hij met het feit dat er 5000 raketten werden afgevuurd richting Israël. Hij noemt deze aanval zelf de ‘al-Aqsa storm’. Volgens Deif is dit een keiharde reactie op een zestien jaar durende blokkade van Gaza. Volgens de militaire leider is dit alles pas het begin en vraagt Libanon, Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij zijn strijd.