Haartransplantatie: alles over de werking, prijs, behandeling en herstel
Health

Haartransplantatie: alles over de werking, prijs, behandeling en herstel

Langzamerhand kaal worden is natuurlijk geen leuk vooruitzicht. Vooral niet als je al op jonge leeftijd haar begint te verliezen. Ondanks dat kaal worden een natuurlijk proces is, is het toch wel fijn om te weten dat er opties zijn om weer je volle bos haar terug te groeien. Bijvoorbeeld door een haartransplantatie: dit is alles wat jij moet weten.

Hoe werkt een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een cosmetische ingreep en wordt ook wel haar herstel of haarimplantatie genoemd. Hoe dat werkt? Tijdens de haartransplantatie worden er groepjes haarzakjes herverdeeld vanuit een gebied waar nog wel haar groeit.

Meestal groeit er nog wel haar op de achterkant het hoofd. De gezonde haarzakjes worden getransplanteerd als ‘’grafts’’, deze hebben elk een tot vier haren. Het is dus niet zo dat je haar gedoneerd krijgt, maar je haar groeit op een andere plaats verder. De haren op de achterkant van het hoofd zijn immuun tegen haaruitval waardoor ze ook op hun nieuwe plek levenslang haar blijven produceren. Dat is tenminste de bedoeling.

Op het moment dat je klaar bent met de behandeling zal je het verschil tussen je ‘echte’ haar en je ‘getransplanteerde’ haar niet meer zien. De haarzakjes kunnen op diverse manieren worden verplaatst.  Welke manier voor jou het beste werkt, bespreek je in overleg met je arts.Haartransplantatie: alles over de werking, prijs, behandeling en herstel

Wanneer zie ik de resultaten van een haartransplantatie?

Geduld is een schone zaak en dat geldt ook voor een haartransplantatie. Na twee tot drie weken na de transplantatie zullen de geïmplanteerde haren uitvallen. Klinkt niet goed, maar maak je geen zorgen: ze groeien terug.

Je nieuwe haren beginnen drie tot vier maanden later te groeien en blijft (als alles goed verloop) je hele leven lang groeien. Pas na 6 tot 10 maanden zal je écht resultaat zie. En na 10-12 maanden zie jij 90% van de nieuwe haren.

Herstel en de gemiddelde prijs van een haartransplantatie

Binnen een week na de operatie ben je hersteld. Ook doet de behandeling niet pijn omdat je plaatselijke verdoving krijgt. Hou er rekening mee dat het niet goedkoop is. De gemiddelde prijs van een haartransplantatie is 5000 euro.

Voorheen werden haartransplantaties uitsluitend op de hoofdhuid uitgevoerd. En dat is eigenlijk nog steeds de meest voorkomende procedure. Toch zijn er nu meer opties dan voorheen. Zo kunnen haartransplantatie chirurgen ook een baardtransplantatie én een wenkbrauw transplantatie uitvoeren.

Haartransplantatie: dit is alles wat jij moet wetenWat zijn de voor- en nadelen van een haartransplantatie?

Natuurlijk zijn er altijd voor-en nadelen van een cosmetische ingreep zoals een haartransplantatie. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

  • De meeste haartransplantatie zien er natuurlijk uit
  • Er is weinig voorbereiding nodig
  • Wanneer het goed getransplanteerd is, zal je de rest van je leven haargroei ervaren op de nieuwe plekken

Nadelen

  • Stel dat de ingreep wel fout gaat, kan het er heel onnatuurlijk uitzien
  • Als het fout gaat kan ook het omliggende haar beschadigd raken
  • Je kan lichte littekens overhouden
  • Het is een dure ingreep die niet wordt gedekt door de verzekering

Wat zijn de risico’s bij een haartransplantatie?

Het is en blijft een medische ingreep. Dus er zijn zeker risico’s aan verbonden. Stel dat het donorgebied tijdens de behandeling te veel wordt uitgeput, dan kunnen er dus kale plekken op het achterhoofd ontstaan. Ook is het belangrijk om te weten dat haaruitval van de niet behandelde gebieden verder doorzet. Toch is het over het algemeen een veilige procedure.