Nooit meer je haar wassen met shampoo Nopoo methode
Life

Nooit meer je haar wassen met shampoo: Nopoo methode

Om je haar te wassen zijn er bijna ontelbaar veel soorten shampoo te koop. Heb jij je badkamerkast er vol mee staan? Misschien kunnen ze binnenkort allemaal in de prullenbak. Als je tenminste de aanhangers van de ‘no poo’ methode mag geloven. No poo staat voor je haar wassen met alleen water en een klein beetje natuurlijke producten. We zochten voor je uit hoe dit precies werkt.

Je haar wassen zonder shampoo?

Het woord no poo is een samentrekking van ‘no shampoo’. De aanhangers van deze methode geloven dat de chemische middelen in shampoo – en conditioner – je haar afhankelijk maakt. Je haar raakt er verslaafd aan zou je kunnen zeggen.

Ze geloven ook dat je door je haar te wassen met producten uit de winkel, je jouw haar ontdoet van natuurlijke bestanddelen. Daardoor ga je conditioner gebruiken, je haar wordt weer vet, je moet het wassen met shampoo en zo blijf je aan de gang. no-poo-nooit-meer-shampoo

De natuurlijke beschermlaag van je haar

Volgens de no poo fans heb je al deze producten helemaal niet nodig. Je haar bezit van nature een eigen beschermlaag van talg. Dat geeft je genoeg bescherming en houd je haar gezond en gevoed. Je haar zonder shampoo wassen klinkt voor sommigen misschien vies, maar aan de andere kant wasten mensen eeuwenlang hun haar met alleen water. Soms gebruikten ze wat natuurlijke producten zoals als honing of as.

Alleen water of natuurlijke producten

De no poo methode houdt dus simpelweg in dat je alleen water gebruikt, of water gemengd met natuurlijke producten zoals baking soda of appelazijn. De meeste aanhangers van de methode wassen hun haar sowieso zo weinig mogelijk. Maximaal één keer in de week.

In het begin kan je haar wel vet aanvoelen, maar dat komt volgens de no poo’ers omdat je haar eerst eraan moet wennen dat het geen dosis shampoo meer krijgt.

no-poo-nooit-meer-shampoo

No poo of low-poo

Vind je no poo net wat te radicaal? Dan kun je eerst de low poo variant uitproberen. Je wast dan wel je haren met reguliere shampoo uit de winkel, maar je koopt dan alleen shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen.

De theorie achter no poo is dat je door het wassen met shampoo en conditioner de natuurlijke talgproductie van je huid verstoort. Je hoofdhuid heeft dan ook even tijd nodig om de natuurlijke talgproductie weer op gang te brengen, maar daarna zou je haar een stuk gezonder moeten zijn. In ieder geval scheelt de no poo methode veel geld wat je normaal aan – vaak dure – haarproducten zou besteden.