Geld & Carrière

Guanyu Zhou eerste Chinese coureur in geschiedenis van Formule 1

Guanyu Zhou

Guanyu Zhou is de nieuwste F1-coureur op de grid, en tevens de eerste Chinese coureur in de geschiedenis van de Formule-1. Ook is hij naar verluid de nieuwste betalende coureur op de racetrack. Sterker nog, het gerucht gaat dat er een sponsorbedrag van 30 miljoen euro aan zijn nieuwe team is betaald. Wie is deze jonge coureur?

Guanyu Zhou nieuw talent in Formule 1

De in Shanghai geboren Guanyu Zhou woonde in 2004 (op vijfjarige leeftijd) zijn eerste Grand Prix bij van zijn thuisstad. Dit was het moment waarop zijn liefde voor de autosport begon te bloeien. Hij stelde zichzelf het doel om de allereerste Formule-1 coureur van zijn land te worden.

Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij samen met zijn familie naar Engeland om zijn ambities na te jagen. Met een tweede plaats in het Italiaanse F4-kampioenschap van 2015 bewees de Chinees dat hij uit het juiste hout gesneden was. Een jaar eerder werd dit al opgemerkt door Ferrari, die hem toen al uitnodigde voor de coureurs academie.

Race carrière bij Alfa Romeo

In 2019 maakte hij de overstap naar Renault. Die overstap viel samen met zijn debuut in de Formule-2, waar hij hoge ogen wist te gooien. Blijkbaar had Guanyu op dat moment Alfa Romeo-teambaas Fred Vasseur zo overtuigd met zijn prestaties, dat een overstap naar de Formule-1 onvermijdelijk leek.

Toch is er wel de nodige kritiek ontstaan op de gang van zaken binnen Alfa Romeo. Zhou is namelijk de enige Formule-2 coureur die deze winter de overstap maakte naar het koningsnummer. Daarnaast gaan er al langer geruchten dat er 30 miljoen betaald zou zijn door zijn familie voor zijn plaats in de F1.

De kritiek is dan ook dat er alleen gedacht wordt aan marketingtechnische aspecten, in plaats van kwaliteiten op de baan. Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur geeft toe dat Zhou sponsor technisch een aantrekkelijke keuze was, maar doet de geruchten over de betaalde 30 miljoen af als onzin. Daarnaast staat zijn talent voorop, concludeert de Fransman.

Salarissen en vermogens in de Formule 1

Dat gerucht van die 30 miljoen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het is algemeen bekend dat de salarissen in de Formule-1, net als al het andere geld wat erin omgaat, gigantisch groot zijn.

Hoewel het precieze vermogen van zijn familie onbekend is, wordt het vermogen van de 22-jarige Zhou zelf geschat tussen de 880.000 en 4.4 miljoen euro. Dat is redelijk in de buurt van het nieuwste talent van Mercedes, George Russell.

 

Maar het is peanuts als je het vergelijkt met de top coureurs. Zo is het geschatte vermogen van Britse coureur Lewis Hamilton een veelvoud van het geschatte vermogen als Zhou, en mag coureur Daniel Ricciardo ook niet klagen.

Opmerkelijk is wel dat de vermogens tussen teambazen en coureurs helemaal niet zo ver uit elkaar liggen. Zo liggen de totale vermogens van Red Bull team-baas Christian Horner en Mercedes baas Toto Wolff opmerkelijk dichtbij de bovengenoemde coureurs.