Media

De koningin van cocaïne: dit was het leven van Griselda Blanco

Griselda Blanco koningin cocaïne

Als we aan leiders van drugskartels denken, dan denken we vaak aan mannen. Dat is niet vreemd, want het zijn vaak mannen die aan het hoofd van drugsnetwerken staan. In dit verhaal staat een vrouw centraal. Een meedogenloze drugsbarones waarbij types als Pablo Escobar en El Chapo nog wat van konden leren. Maak kennis met de koningin van cocaïne: Griselda Blanco.

Jeugd van Griselda Blanco

Zoals we vaker lezen ligt de basis van een cocaïne-imperium in het beruchte Zuid-Amerikaanse Colombia. In het geval van Griselda Blanco is dat ook het geval. Blanco werd in 1943 geboren in Medellín, dezelfde stad waar in 1993 de legendarische drugsbaron Pablo Escobar werd doodgeschoten. Griselda werd op hardhandige wijze opgevoed. Ze werd regelmatig misbruikt en mishandeld.

De dagelijkse mishandelingen en de armoede waarin ze opgroeide zorgden ervoor dat ze op haar elfde al afgleed in de criminaliteit. Ze ontvoerde op die leeftijd een jongetje, en schoot hem dood toen het door haar geëiste losgeld niet snel genoeg werd uitgekeerd. Door haar jonge leeftijd werd ze niet gestraft. Toen ze veertien was begon ze zichzelf te prostitueren, en werd ze een uiterst goede zakkenroller.

Cartel de Medellín

Op haar vijftiende liep ze van huis weg, en hield zichzelf in leven door te stelen, en werkte ze als prostituee. In 1963 trouwde ze op 20-jarige leeftijd met Carlos Trujillo, en kreeg drie kinderen. Na de dood van Carlos ontmoette ze in de jaren ’70 drugshandelaar Alberto Bravo, die haar introduceerde in het beruchte cocaïne-netwerk Cartel de Medellín. Daar leverde ze hand- en spandiensten, tot ze verhuisden naar New York.

Het stel woonde nog maar kort in New York toen Griselda Blanco haar echtgenoot drie keer in zijn gezicht schoot, omdat ze het vermoeden had dat hij geld van haar stal. Na zijn dood erfde ze zijn deel van het lucratieve cocaïne-imperium, dus hebzucht kan ook haar motief zijn geweest om hem om te leggen. In 1975 wist ze zich op te werken als één van de grootste drugshandelaren ter wereld. Met voornamelijk cocaïne als handel.

griselda blanco cocaïne blok

De zwarte weduwe en het witte goud

Na de moord op haar tweede man, begin jaren 70, kreeg Blanco de bijnaam ‘de zwarte weduwe’. Die bijnaam bleef ze de rest van haar leven houden in het wereldje. Ze wist tussen 1975 en 1984 honderden miljoenen dollars te verdienen, en ruimde naar schatting 200 tegenstanders meedogenloos uit de weg. Griselda stond bekend om haar gruwelijke manier van moorden.

Toen ze eind jaren 70 even in thuisland Colombia schuilde voor haar vijanden in de VS ontmoette ze Pablo Escobar, die toen nog een kruimeldief was, en hielp hem aan werk. Er wordt gezegd dat Blanco aan de wieg stond van het latere drugs-imperium van Escobar. Begin jaren 80 werden er verschillende aanslagen op haar gepleegd, die ze wist te overleven. Daarop ging ze terug naar het Amerikaanse Californië.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @wicksfuneral

Arrestatie en dood van de koningin van cocaïne

In 1985 werd Griselda Blanco gearresteerd in de VS, en werd schuldig bevonden aan drugshandel. Er liep ook een aanklacht tegen haar voor moord, alleen werd deze door een vormfout teniet gedaan. Na haar gevangenisstraf werd ze in 2004 vrijgelaten en op het vliegtuig naar Colombia gezet. In de periode dat ze vastzat beleefde Pablo Escobar zijn opkomst en ondergang.

Toen ze terug in Colombia was besloot Blanco om te stoppen met drugshandel. De inmiddels 61-jarige vrouw belegde haar miljoenen in de handel in vastgoed, en dacht een rustige oude dag te hebben. Dat duurde acht jaar. In 2012 haalde haar verleden haar in, en werd ze onderweg naar de slager door een oude vijand twee keer in het hoofd geschoten. De koningin van cocaïne overleed ter plekke op straat. Ze zou in haar leven naar 2 miljard hebben verdiend met haar cocaïnehandel.

Verfilming leven Griselda Blanco

Het leven van Griselda Blanco wordt verfilmd. Netflix heeft een miniserie in de planning waarin het leven van de koningin van cocaïne wordt uitgelicht. Vrouwelijke filmsterren staan in de rij om haar te mogen spelen. Er gaan geruchten dat de bloedmooie Sofia Vergara de rol van Griselda gaat vertolken, maar ook de namen van Jennifer Lopez en Catherina Zeta-Jones worden genoemd.

Of deze actrices de geloofwaardigheid van de serie goed doen is nog maar de vraag. Griselda Blanco was niet bepaald een aantrekkelijke vrouw, terwijl de genoemde actrices stuk voor stuk erg aantrekkelijk zijn. Wanneer Griselda op Netflix staat is nog niet bekend. We houden jullie uiteraard op de hoogte.