Hoe ontstaat grijs haar en kun je dit voorkomen?
Style

Hoe ontstaat grijs haar en kun je dit voorkomen?

Je kan er bijna niet aankomen, grijs worden overkomt ons allemaal. De meeste mensen beginnen halverwege de dertig met het krijgen van grijze haren. Op het moment dat jij 50 bent dan heb je voor ongeveer 50% grijs haar. Vaak spelen je genen de grootste factor als gevolg van vroegtijdig grijs haar, toch kan je levensstijl en voeding invloed hebben. Wij vertellen je er alles over! 

Hoe werkt het proces achter grijs haar?

De kleur van jouw haar wordt bepaald door een pigment genaamd melanine. Na verloop van de tijd zal dit pigment slijten. Op het punt dat de cellen geen melanine meer produceren, verdwijnt de kleur van je haar en word je haar grijs.

Wanneer je ouder wordt ontstaat er een vermindering van het enzym Katalyse. En dit zorgt voor hogere niveaus van waterstofperoxide. Waterstofperoxide is een lichaamseigen stof wat ervoor zorgt dat het haar bleekt van binnenuit. Hoe ouder je wordt, hoe meer waterstofperoxide aanwezig is in je lichaam.

Hoe ontstaat grijs haar en kun je dit voorkomen?Genen zijn de grootste invloed

Zoals je waarschijnlijk weet hebben je genen de grootste invloed op het grijs wordend haar. 90% van alle gevallen is genetisch veroorzaakt. Uit onderzoek door Nature Communications blijkt dat variaties in het IRF-4-gen ook verantwoordelijk kunnen zijn voor vroegtijdig vergrijzing. Over het algemeen is het bekend dat witte mensen eerder grijs worden, je etniciteit kan dus ook zeker een rol spelen.

Stress zorgt voor snellere vergrijzing

Een grote factor van vroegtijdige vergrijzing is stress. Stress heeft niet alleen effect op je huid, maar ook op je haar! Je zal dit niet gelijk merken, zo heb je na een stressvolle dag niet op eens de volgende dag een extra paar grijze haren erbij gekregen. Zo werkt het niet. Wel kan je na een paar maanden het verschil zien. Dat zit zo: de stresshormonen cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur.Hoe ontstaat grijs haar en kun je dit voorkomen?

Wat kan ik doen tegen grijs haar?

Tja, eigenlijk is grijs worden een heel natuurlijk proces wat je het best kan omarmen. Toch begrijpen wij ook heel goed dat je toch benieuwd bent wat je opties zijn. De juiste voeding kan zeker wel invloed hebben op het proces.

B12 is belangrijk voor gezond haar

Een stof die onwijs belangrijk is voor gezonde haren is vitamine B12. Dit zit in dierlijke producten zoals zuivel, vis, vlees en eieren. Voor de vegetarische en vegan mensen onder ons: gelukkig bestaan er ook B12 pillen, die je kan slikken als je een B12 tekort ervaart. Daarnaast is jodium, ijzer, koper en zink essentieel voor sterk en gezond haar:

Jodium heeft een positief effect op ons haar. Jodium kan je vinden in vis, brood en zeewier. Ijzer vind je onder andere in vis, vlees en groentes. Koper zit in vlees, fruit, brood en andere graanproducten. Zink zit in vlees, vis, schaaldieren, kaas, noten en graanproducten. Genoeg water te blijven drinken! is essentieel om de haarzakjes sterk te houden en te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Wat kan ik nog meer doen om vroegtijdig vergrijzing te stoppen?

Helaas bestaat er nog geen wondermiddel of pil die ervoor zorgt dat we geen grijze haren meer zullen krijgen. En als het niet meezit, dan hebben je genen al bepaald dat je snel grijs zal worden. Toch kan je op je voeding letten en daarbij helpen aan het verminderen van vroegtijdig vergrijzing.

Probeer ook zoveel mogelijk stress te verwijderen door bijvoorbeeld te mediteren of door actief te blijven. Blijf gezond leven en put jezelf niet uit. Een gezonde levensstijl betekent natuurlijk ook dat je niet moet roken. Roken kan ervoor zorgen dat je sneller grijs wordt.