Health

Essentieel bij griep: dit kun je het beste eten en drinken voor snel herstel

griep-eten-drinken-herstel
Foto: Freepik

Het is weer de tijd van het jaar dat we gaan snotteren en hoesten. Vaak blijft het daar bij maar als je echt de griep krijgt ben je verder van huis. Natuurlijk heb je de zakdoeken, de neusspray, de hoestdrankjes en paracetamol. Al helpen die ook niet altijd even goed. De oplossing kan ook in een andere hoek te vinden zijn.  

Wat je wel kunt doen: de juiste dingen eten. Misschien moet je niet aan eten denken maar je moet zorgen dat je aansterkt. Goed eten en drinken kan namelijk essentieel zijn tijdens deze fase. Wij geven je bij deze de beste tips die je hierbij helpen.

1. Lekkere kom met warme kippensoep

In alle Amerikaanse films zie je de buren aankloppen met kippensoep als iemand ziek, zwak of misselijk is. Geen wonder dat het al sinds heel lang gegeven wordt als geneesmiddel tegen verkoudheid en griep. Kippensoep zit namelijk vol met mineralen, vitamines en eiwitten. Bovendien is het niet echt moeilijk om te maken. Het bevat trouwens ook cysteïne.Dit is een aminozuur dat slijm afbreekt en ontstekingsremmend is. Dus kijk je moeder lief aan voor dit magische soepje.

kippensoep-griep

2. Geen trek? Eet dan bananen tegen de griep

Al kun je beter geen bananen eten op een lege maag  omdat dit maagproblemen kan geven. En dat wil je er niet ook nog bij hebben. Maar het is wel een goed idee als je al iets hebt gegeten. Behalve dat het makkelijk eet met een zere keel, vult het ook goed. Ze hebben precies de calorieën die je nodig hebt om aan te sterken. En een uitgeperste sinaasappel, die bomvol met vitamine C zit, werkt trouwens ook heel goed tegen koorts.

3. Hete thee is een goed idee

Groene thee verhoogt je weerstand. Thee helpt heel goed om gezwollen slijmvliezen te laten slinken, dus verdwijnt al dat irritante slijm sneller. Thee zit daarnaast ook vol met antioxidanten. Veel drinken is sowieso nodig bij griep omdat je veel vocht verliest. De waterkoker kun je dus overuren laten draaien tijdens deze dagen. En zet een fles water naast je bed of de bank en drink dat gerust de hele dag door.

Koffie kun je beter even opzij laten als je de griep hebt. Je maag en darmen hebben echt rust nodig en daar helpt koffie drinken niet echt bij. Ook alcohol is geen goed idee, maar daar staat dat verkouden hoofd waarschijnlijk toch niet naar. Dus laat de flessen wijn en bier voorlopig maar in de kast en hou je maar even aan heel veel kopjes thee.

groene-thee-griep

4. Havermout eten

Misschien eet je dit toch al vaak als ontbijt voor of na je sportmoment. Dat is ook iets waar je nu even niet aan moet denken. Havermout is goed voor je huid, verlaagt het cholesterolgehalte en werkt supergoed voor de stoelgang. Haver stimuleert het immuunsysteem en stabiliseert je je bloedsuikerspiegel. Heel fijn als je last hebt van een opgeblazen gevoel of diarree tijdens je griepje. Dus een bakje met havermout en daar wat fruit in zorgt dat je sneller opknapt.

havermout-griep

5. Eet een kom yoghurt tegen de zere keel

Griep en pijn in je keel gaat meestal samen op. En eten dat schuurt is wel het laatste waar je zin in hebt. De romige textuur van yoghurt is dan fijn om te eten. De levende culturen in yoghurt werken trouwens als probiotica. Dit houdt in dat ze een immuniteit-verhogende eigenschappen hebben. De eiwitten die erin zitten helpen je ook nog eens bij het herstel van een griep. Als je trouwens ieder jaar last hebt van griep kun je misschien de griepprik eens overwegen.