Geld & Carrière

‘Gratis’ WOZ-bezwaar uit reclames kost toch geld

gratis-woz-bezwaar-reclames-kost-geld

Gratis bezwaar maken tegen je WOZ-aanslag, dat is het proberen waard toch? Op het moment dat deze gemeentelijke aanslag op de deurmat valt zie je overal reclames van bureau’s die mensen ‘gratis’ helpen met het versturen van een bezwaarschrift. Met een ‘no cure, no pay’ advertentie helpen deze adviesbureaus mensen met het procederen tegen de gemeenten die deze aanslagen versturen, en daarop belastingen en heffingen baseren. Maar is het ook echt gratis? Wij zochten het uit.

WOZ-aanslag van de gemeente

Iedereen die een huis bezit krijgt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente. Op basis van de ligging, oppervlakte, en inhoud wordt de WOZ-waarde bepaald (Waarde Onroerende Zaken). Op basis van deze waarde stelt de gemeente een gemeentelijke belasting en heffing vast, die je vervolgens dient op te hoesten. Als je van mening bent dat deze te hoog is dan kun je in bezwaar gaan, en er staan talloze adviesbureaus in de rij om jou hier ‘gratis’ bij te helpen.

Deze adviesbureaus helpen je met het invullen van het bezwaarschrift, en zelfs met procederen tegen de gemeente. Als de WOZ-waarde van je huis na een bezwaarschrift daalt, dan betaal je lagere belastingen, en dat is altijd het proberen waard, vooral als het niets kost. Maar gratis? Helpen al deze adviesbureaus kosteloos met het indienen van een bezwaar omdat ze verder toch de hele dag niets te doen hebben? Nee hoor, ze verdienen er wel degelijk aan.

Mazen in de wet

De adviesbureaus die op ‘no cure, no pay’ basis werken behandelen niet alleen jouw bezwaar, maar ook dat van honderden anderen mensen. Ze procederen graag tegen de gemeente, want als de WOZ-waarde van je koophuis door een onafhankelijke taxateur lager wordt ingeschat, dan kan dat honderden euro’s aan belastingen en heffingen schelen. Jij hebt daar als huiseigenaar profijt van, maar het adviesbureau verdient bij een succesvol bezwaar gemiddeld tussen de 600 en 1500 euro.

De huiseigenaar ziet dan de belastingen dalen, dus die is tevreden. Ondertussen verdient het adviesbureau flink wat geld aan aan de honderden bezwaren. Dit omvat taxatiekosten, proceskosten, etc. Het is een legale constructie, maar een doorn in het oog van gemeenten. Ze maken gebruik van de mazen in de wet, en verdienen flink wat geld aan het procederen, wat in 40% van de gevallen zinvol is.

Gemeenten halen geld terug bij de burger

Het valt de huiseigenaren niet aan te rekenen dat ze gebruik maken van het feit dat ze gratis kunnen proberen om de WOZ-waarde te laten verlagen. Wij zouden hetzelfde doen. Echter, gratis is niet echt gratis, want het geld dat de gemeente moet betalen aan deze adviesbureaus wordt simpelweg doorberekend, en wordt uiteindelijk door onze eigen belastingcenten betaald.

Maar goed, het moreel besef wordt flink op de proef gesteld als je een paar honderd euro minder aan belastingen en heffingen kan betalen door gratis gebruik te maken van deze diensten. Staatssecretaris Van Rij heeft recentelijk laten weten dat deze vorm van marketing moet worden aangepakt. Gemeenten willen dit soort bezwaren laagdrempelig maken door een eigen taxateur te sturen als men bezwaar wil maken. Maar wie vertrouwt een slager die zijn eigen vlees keurt?

woz-waarde bepaling