Life

Onderzoek wijst uit: elkaar afkraken met grappen is goed voor je relatie

relatie

In elke relatie wordt wel eens geplaagd. Elkaar voor lul zetten lijkt in de eerste instantie gebrek aan respect of liefde, maar het tegendeel is echter waar. Elkaar afkraken kan juist heel goed voor je relatie zijn, als we de uitkomst van een baanbrekend onderzoek mogen geloven. Wij kunnen best wat incasseren, dus hebben we deze interessante materie eens onder de loep genomen.

Je partner roasten

Je partner eens lekker voor lul zetten (of roasten) kan erg grappig zijn, mits het in de juiste mate gebeurt. Het is de achterliggende bedoeling van een opmerking wat de relatie kan maken of breken. Als je een grappige opmerking maakt om je partner te kwetsen dan zit het fout, maar een plagerig grapje tussendoor werkt juist in het voordeel van je relatie, althans, dat zegt Professor Jeffrey Hall.

Deze professor heeft maar liefst 39 verschillende onderzoeken gedaan naar het belang van humor in je relatie. Er deden 15.000 mensen mee aan dit onderzoek, en de uitkomst is herkenbaar voor iedereen die een gezonde relatie heeft; humor is onmisbaar in een liefdesrelatie. Een beetje zelfspot, of een grapje over de ander horen daarbij. Het gaat niet om het soort humor, maar het plezier en de lol van het samen zijn dat telt.

relatie

Humor in de relatie

Als jullie dezelfde humor in een relatie hebben dan versterkt dat de onderlinge band. Als je op een date gaat is het dus belangrijk dat niet alleen jullie persoonlijkheden goed bij elkaar passen, maar het hebben van dezelfde humor is minstens zo belangrijk. Elkaar een beetje pesten hoort daarbij, zolang het geen ‘agressieve humor is’, want dan wordt het al snel beledigend, en dat heeft een zeer negatief effect op een relatie.

Vernederende humor, of humor dat ten koste gaat van de eigenwaarde van je partner is dus niet de bedoeling. Maar als zij haar hoofd aan een keukenkastje stoot dan mag er best om worden gelachen, behalve als ze daarna bewusteloos op de grond ligt en het bloed uit haar voorhoofd gutst, get it? Het draait dus om balans, maar dat is in elk aspect van een relatie belangrijk. De key is altijd wederzijds respect.