Grand Prix van Zandvoort
Wheels

Grand Prix Zandvoort 2022: alles over het circuit, tijdschema en prognose

Na een spectaculaire race in België reizen onze racehelden af naar Zandvoort voor de Dutch Grand Prix. Vorig jaar wist Max verstappen op dit circuit een zege vanaf pole-position te pakken, waarna de oranje gekleurde tribune uit zijn dak ging. De organisatie doet er alles aan om er een spektakel van te maken. Wij hebben alles opgezocht over de aankomende Formule 1 Grand Prix race.

Grand Prix Circuit Zandvoort

In de duinen van Zandvoort ligt een circuit dat al gebruikt wordt sinds 1948. De eerste race werd gewonnen door de Thaise prins Bira, die de overwinning claimde in een oude Maserati. Sindsdien werd het circuit tussen 1958 en 1985 met tussenpozen gebruikt. In 2020 zou er voor het eerst in 35 jaar een Grand Prix worden gehouden op het circuit, maar door de corona pandemie werd dit verschoven naar 2021. Deze Grand Prix van Zandvoort werd gewonnen door onze eigen Max Verstappen.

Het parcours heeft een lengte van 4,259 kilometer en heeft 14 bochten, waarvan de scherpste bocht de Hans Ernstbocht is. Er wordt veel gevraagd van de coureurs, want in de 72 rondes die gereden moeten worden zitten veel uitdagingen. Ter voorbeeld: Het scheivlak ligt achter een duin, hierdoor moet de coureur ‘blind’ insturen, waarna de Mastersbocht volgt. Dit vraagt om een knap staaltje stuurkunst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GPblog.com Nederland (@gpblog_nl)

Tijdschema Grand Prix Zandvoort 2022

We kunnen weer in onze handen wrijven want er staat aankomend weekend weer genoeg op het programma. De eerste vrije trainingen worden vrijdag gehouden. Als alles volgens plan verloopt, en er geen oponthoud is dan weten we zaterdagmiddag rond de klok van 4 wie pole position in mag nemen. We hebben het complete tijdschema hieronder op een rijtje gezet.

Vrijdag 2 september
Eerste vrije training: 12:30
Tweede vrije training: 16:00
Zaterdag 3 september
Derde vrije training: 12:00
Kwalificatie – Q1: 15:00
Kwalificatie – Q2: 15:25
Kwalificatie – Q3: 15:48
Zondag 4 september
Grand Prix van Nederland: 15:00

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Prognose Grand Prix van Zandvoort 2022

Het zou voor Max Verstappen en zijn fans op de oranje-tribune geweldig zijn als hij voor de tweede keer op een rij de Grand Prix van Zandvoort zou winnen. Makkelijk gaat dat niet worden, want Ferrari heeft een achterstand die ze het liefste zo snel mogelijk in willen halen. Als het aan Verstappen ligt wordt het wederom een zege. ‘Het is een iconisch en historisch circuit met wat uitdagingen’ aldus Max Verstappen.

Max staat al 93 punten voor op achtervolger Sergio Pérez, die zal dus flink aan de bak moeten. Er zijn namelijk nog maar 8 van de 22 races te gaan. Verstappen hoeft dus niet op zijn tanden te bijten, maar hij moet wel scherp blijven. Hij kan nog eens 25 punten op zijn lijstje bijschrijven als hij als eerste over de streep komt. We kunnen ons weer opmaken voor een heerlijk race-weekend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Formule 1 evenement en kijk-opties

De organisatie was vorig jaar zeer tevreden met het verloop van de Grand Prix van Zandvoort. Ze hebben daarom besloten om dit jaar nog grootser uit te pakken. Meer publiek, meer entertainment, en uiteraard meer oranje. Floor Jansen zal het volkslied gaan zingen en dj Afrojack en Dubvision zullen met een Dutch Heineken Grand Prix song uit de speakers knallen.

Voor meer informatie over het evenement kun je kijken op de website van Dutchgp. Daar kun je ook een app downloaden waarmee je op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Kun je er niet live bij zijn? Dan kun je live meekijken via Viaplay. Het is echter ook mogelijk om de Grand Prix Zandvoort helemaal gratis te bekijken. Dus ga er lekker voor zitten, want het gevecht der titanen op eigen grond willen jullie niet missen.