Grand prix van Monaco
Wheels

Grand Prix van Monaco: alles over het circuit, tijdschema en prognose

Aankomende zondag kunnen we genieten van de Grand Prix van Monaco. Het is de derde race die in Europa wordt gereden, en is een klassieker die al voor het ontstaan van het wereldkampioenschap Formule 1 werd gereden. Het is een stratencircuit dat inmiddels legendarisch kan worden genoemd. Wat kunnen van de Formule 1 coureurs verwachten? Wat is het tijdschema? Je leest er alles over in dit artikel.

Circuit de Monaco

Circuit de Monaco is een stratencircuit dat al sinds het begin op de Formule 1 race kalender staat. Het circuit ligt in de straten van Monte Carlo en loopt langs de beroemde haven van het prinsdom van Monaco. Het circuit beschikt over 18 bochten en wordt in 78 rondes gereden. Het circuit is 3,3 kilometer lang. De race door Monte Carlo wordt door velen gezien als de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Door de nauwheid van het circuit zijn er weinig inhaalmomenten en is er 1 DRS-zone. De verschillen in hoogte, scherpe bochten en de smalle stukken in dit circuit halen het beste uit de racers, ze moeten alles uit de kast halen, daarom wordt de Grand Prix van Monaco gezien als één van de zwaarste circuits om te rijden. Dit circuit kent ook de langzaamste bocht (de hairpin) waar slechts 50 km p/u gereden kan worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Galvani boten / boats (@galvaniboats)

Meest iconische Grand Prix

De eerste race op dit circuit werd gereden op 14 april 1929, maar dan wel op een andere lay-out zoals die er nu uitziet. Het circuit liep toen van Boulevard Albert I naar Casino Square, dat stuk ging bergopwaarts. Daarna liep het circuit naar beneden richting het station van Monte Carlo. Vervolgens liep het circuit langs de haven, en door de tunnel op de Quai des Etats-Unis, om vervolgens terug te keren naar het startpunt.

De huidige lay-out van het circuit is erg nauw. Nelson Piquet (de vader van Kelly Piquet, die een relatie heeft met Max verstappen) omschreef het circuit ooit als volgt; “rijden in Monte Carlo is alsof je fietst in je woonkamer”. Hij doelde hiermee uiteraard op de smalle straten en scherpe bochten dat het parcours rijk is. Dat maakt van dit circuit misschien wel het meest iconische  circuit van de Formule 1.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GPblog.com (@gpblog_com)

Overzicht tijdschema Grand Prix van Monaco

We kunnen wederom ons weekend lekker beginnen met een ijskoud speciaal biertje in plaats van een kop koffie, want de starttijden beginnen op heerlijke tijden. Er volgen eerst drie vrije trainingen, dan de kwalificatie en zondag kunnen we genieten van de daadwerkelijke race. We hebben het tijdschema hieronder op een rijtje gezet.

Vrijdag 27 mei 2022
Eerste vrije training: 14:00 uur
Tweede vrije training: 17:00 uur
Zaterdag 28 mei 2022
Derde vrije training: 13:00 uur
Kwalificatie: 16:00 uur
Zondag 29 mei 2022
Grand Prix van Monaco: 15:00 uur

Prognose Grand Prix van Monaco

Max Verstappen wist de laatste drie races op zijn naam te schrijven, dus hij is in vorm. Hij gaat sinds vorige week aan de leiding in het wereldkampioenschap, en wist de meest recente Grand Prix van Monaco ook al op zijn naam te schrijven. Het verschil tussen Red bull en Ferrari is niet zo groot, dus het zal erom spannen. Het belooft dus weer een spektakel te worden in de smalle straten van Monte Carlo.

Daarnaast zal Charles Leclerc er alles aan doen om voor zijn eigen publiek een goede prestatie neer te zetten. De Monegask is erg gedreven en hijgt Verstappen regelmatig in de nek. Wij zitten uiteraard voor de televisie om het allemaal te volgen. Dat kan onder andere via Viaplay. Om een impressie te geven hoe Monte Carlo wordt omgetoverd tot een circuit hebben we hieronder een filmpje geplaatst.