Wheels

Grand Prix van Miami: alles over het circuit, tijdschema en prognose

Grand Prix van Miami

Aankomende zondag wordt de Grand Prix van Miami gereden. Het is de eerste keer dat er in deze Amerikaanse stad een Grand Prix wordt gehouden. Maar wat kunnen onze racehelden verwachten? En wat kunnen wij verwachten? Het belooft weer een ware strijd te worden op een gloednieuw circuit. We hebben het in dit artikel allemaal op een rijtje gezet.

Grand Prix van Miami naast Hard Rock Stadium

De komst van de Grand Prix Miami op de Formule 1 race kalender ging niet probleemloos. Het voorstel om een Grand Prix-weekend in Miami te houden werd voor het eerst in 2018 ingediend, deze zou in 2019 gehouden worden in Port Miami, het havengebied van de stad. Maar door ontwikkelingsproblemen ging dat niet door. Nu wordt de race gereden rondom het beroemde American-Football-stadion van de American Dolphins, het Hard Rock Stadium.

Het stratencircuit wordt het Miami International Autodrome genoemd. De naam doet vermoeden dat er door de straten rondom het stadion wordt gereden, maar dat is niet zo. Het circuit is tijdelijk. Het wordt voor de komst van de Formule 1 opgebouwd, en na het raceweekend meteen weer afgebroken. Maar wat zijn de specificaties van het circuit? Dat gaan we je vertellen. Lees snel verder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GPblog.com Nederland (@gpblog_nl)

Miami International Autodrome

Het circuit is 5,41 kilometer lang en telt in totaal 19 bochten. Er zijn in totaal drie lange rechte stukken, waar dus evenveel DRS-zones mogelijk zijn. Op de rechte stukken wordt een topsnelheid van 310 kilometer per uur geschat. Tussen bocht 13 en bocht 16 kent het circuit een hoogteverschil. Op de Instagram-pagina van GPblog is een post te zien waarop we kunnen zien wat de geschatte snelheden worden.

De RB18 van Max Verstappen heeft al eerder bewezen dat deze het op rechte stukken erg goed presteert. Ferrari deed het juist weer beter op de langzame sector, wat we zagen tijdens de Grand-Prix van Australië, maar ook in Bahrein en Saoedi-Arabië deed de F1-75 van Ferrari het erg goed. Het belooft dus weer een spektakel te worden op een circuit dat voor de racers onbekend terrein is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GPblog.com Nederland (@gpblog_nl)

Overzicht tijdschema Grand-Prix van Miami

We hoeven dit keer onze wekkers niet te zetten om te kunnen genieten van een spectaculaire Grand-Prix. In Miami is het zes uur vroeger dan in Nederland, dus we kunnen lekker de televisie in de avond aanzetten. Er volgen eerst drie vrije trainingen op vrijdag en zaterdag. Op zaterdag vindt ook de kwalificatie plaats. Aankomende zondag begint het echte werk en wordt de Grand-Prix van Miami gereden.

Vrijdag 6 mei
Eerste vrije training: 20:30 uur
Tweede vrije training: 23:30 uur
Zaterdag 7 mei
Derde vrije training: 19:00 uur
Kwalificatie: 22:00 uur
Zondag 8 mei
Grand Prix van Miami: 21:30 uur

Prognose Grand Prix van Miami

Valtteri Bottas was één van de vier F1-coureurs die het circuit in een simulator heeft gereden. Hij is erg enthousiast en spreekt over een te verwachten ‘inhaal festijn’. Hij doet hiermee op de vele bochten dat het gloednieuwe circuit heeft. “Ik denk dat de manier waarop het circuit gebouwd is er positief uitziet. Het zou een goede plek moeten zijn om te racen” aldus Bottas.

De grand Prix van Miami belooft dus wederom een spektakel te worden. Ook de organisatie heeft er een feest van gemaakt. Zo is er een strandclub in het midden van het circuit, inclusief live muziek en een zwembad. Het strandhuisje heeft zicht op de ‘overtaking zone’ van het circuit. Zo kun je vanuit ‘Beach House Cabanas & Bungalows’ kijken naar de racewagens. Hieronder zie je mooie drone beelden die gemaakt zijn boven het circuit.