Wheels

Grand Prix van Groot-Brittannië: alles over het circuit, tijdschema en prognose

grand prix van groot-brittannië

Na een week rust kunnen onze racehelden aankomende zondag weer knallen op Europese grond. De tiende race van het Formule 1 seizoen 2022 wordt gereden op het iconische circuit van Silverstone in Groot Brittannië. Maar wat kunnen we verwachten? Wij geven je alle details over het circuit, het tijdschema, en uiteraard de prognose van de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Circuit van Silverstone

Silverstone is de thuisbasis van de Formule-1. Het circuit was ooit een RAF-vliegveld, en was in 1950 al gastheer van de allereerste Formule-1 race aller tijden. Het circuit is al een paar keer op de schop gegaan, waardoor het een stuk technischer is geworden. In 2010 was de laatste verbouwing, sindsdien kunnen de coureurs het gas vol intrappen op het rechte stuk van Wellington. Silverstone heeft twee DRS-zones.

Het circuit van Silverstone is de thuisbasis van Lewis Hamilton, die vanaf 2014 heer en meester is op dit circuit. Behalve in 2018, toen moest hij de eerste plek aan Sebastian Vettel afstaan. Vorig jaar vocht hij er een duel met Max Verstappen uit. Laatstgenoemde eindigde toen in een bandenstapel, waarna Hamilton er ondanks een tijdstraf toch met de winst vandoor ging. Er hangt dus wraak in de lucht op dit circuit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GPblog.com Nederland (@gpblog_nl)

Silverstone is de bakermat van de Formule 1

Elke Formule 1-coureur zal beamen dat het iconische circuit van Silverstone het thuis van de sport is. Vrijwel alle teams hebben een link met Groot-Brittannië, en zeker met Silverstone, omdat er voorheen onbeperkt getest mocht worden, maar dat is nu niet meer het geval. Desondanks blijft Silverstone de bakermat van de Formule-1.

Het circuit is geopend in 1948, en heeft een lengte van 5,891 km. Silverstone heeft 18 bochten en er worden 52 ronden gereden. De snelle bochten van Copse, Maggots en Becketts zijn wereldberoemd, en zijn bewaard gebleven tijdens de verbouwingen van het circuit. Leuk detail; Max Verstappen heeft de snelste tijd tot nu toe neer weten te zetten. Met een snelheid van 243,494 km p/u reed hij een ronderecord van 1:27.097.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Tijdschema Grand Prix van Groot-Brittannië

We kunnen aankomend weekend dus weer in onze handen wrijven voor een spektakel op een oud en vertrouwd circuit. Zal Verstappen de confrontatie met Hamilton zoeken, en opnieuw het gevecht aangaan op het circuit dat de Brit als zijn thuis beschouwd? Hamilton zal er alles aan doen om geen gezichtsverlies te lijden voor zijn fans. We hebben het tijdschema voor jullie klaargezet.

Vrijdag 1 juli
Eerste vrije training: 14:00
Tweede vrije training: 17:00
Zaterdag 2 juli
Derde vrije training: 13:00
Kwalificatie: 16:00
Zondag 3 juli
Grand Prix van Groot-Brittannië: 16:00

Prognose Grand Prix van Groot-Brittannië

Na de gebeurtenissen van vorig jaar zal Max Verstappen erop gebrand zijn om revanche te nemen. Hij staat sterk in zijn punten, en met zes overwinningen op een rij is Red Bull de favoriet om de zevende winstpartij te pakken. Charles Leclerc zal op Silverstone zijn reputatie schoon willen poetsen nadat hij in Canada vrijwel geen rol van betekenis speelde. De 24 jarige Monegask zal de druk dus op willen voeren.

Maar het zal vooral een race worden die bol staat van trots en eer. De coureurs zijn aan elkaar gewaagd, en kennen het circuit van Silverstone goed, dus we kunnen ons klaarmaken voor een spectaculaire race waar zeker over nagepraat gaat worden. De Grand Prix van Groot-Brittannië is de eerste race in de het laatste blok van 4 races in 5 weken. Daarna begint de zomerstop en kunnen de coureurs genieten van een welverdiende vakantie.