Graaiflatie grijpt om zich heen: zo maken bedrijven misbruik van inflatie
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Heel Nederland kent inmiddels de term inflatie inmiddels wel, want we hebben er allemaal mee te maken. Alles wordt duurder. Bedrijven betalen meer voor grondstoffen en producten, en dat moet worden doorberekend aan de klant. Dit is bij een hoge inflatie helaas de normale gang van zaken. Sommige bedrijven maken hiervan gebruik om extra geld te verdienen, we leggen je in dit artikel uit hoe dat zit.
Graaiflatie is bedrijfsmatige hebzucht
Er is niets mis met het maken van winst, laten we dat voorop stellen. Het wordt een andere zaak als bedrijven de prijzen méér verhogen dan nodig is. Dit wordt graaiflatie genoemd. Bedrijven maken dan misbruik van de hoge inflatie om extra winst te maken. Als ze toch de prijzen moeten verhogen om de kosten te dekken, dan kan er best wat bovenop, toch? Deze bedrijfsmatige vorm van hebzucht gebeurt tegenwoordig vaker dan je denkt.
Hoe is het mogelijk dat bedrijven toch recordwinsten boeken, terwijl ze ‘ten prooi’ vallen aan de hoge inflatie? Door graaiflatie toe te passen. Uit een onderzoek van FNV blijkt dat de tien grootste Nederlandse bedrijven binnen de afgelopen drie jaar maar liefst 29,4% meer winst hebben gemaakt. De salarissen van de CEO’s van dit soort bedrijven stijgen mee, in tegenstelling tot dat van werknemers. Het gevolg? Stakingen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Verhoogde afzetprijzen
Ook de Rabobank heeft onderzoek gedaan naar de graaicultuur bij de grote bedrijven, en daar hoort de grootste supermarktketen van Nederland ook bij. Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn gingen staken omdat hun salaris niet met de inflatie mee steeg, maar ondertussen maakt de kruidenier topwinsten. De AH is slechts een voorbeeld, want er zijn talloze bedrijven die dit doen. De cijfers van het onderzoek van de Rabobank liegen er niet om.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de inflatie 2,2% lager had kunnen liggen als bedrijven hun prijzen niet meer dan nodig hadden verhoogd. Dan was de winst gelijk gebleven, maar de inflatie lager. Op dit moment is het percentage 6,8%, dat had dus fors lager kunnen zijn. De hebzucht en zelfverrijking van grote bedrijven heeft invloed op de economie, met de consument als slachtoffer, want die betaalt uiteindelijk de hoge prijs voor graaiflatie aan de kassa van de supermarkt.