goudprijs stijgt redenen crisis
Geld & Carrière

Om deze redenen stijgt de goudprijs tijdens een crisis

De afgelopen jaren zijn rumoerig verlopen. We kregen te maken met COVID-19, die de wereldeconomie op zijn kop zette, en nu beheerst de oorlog in Oekraïne het wereldtoneel. In deze onzekere economische tijden willen mensen hun financiën veiligstellen. Veel mensen grijpen naar de veiligheid van goud. Maar stijgt de goudprijs tijdens een crisis? Je leest het in dit artikel.

Stijgende goudprijs tijdens een crisis

In het artikel 5 goede redenen om te investeren in goud legden we al uit waarom het verstandig is om je financiën veilig te stellen in dit edelmetaal. We zien vaker dat in tijden van crisis de goudprijs enorm stijgt. Dit komt omdat er in zulke periodes veel in wordt geïnvesteerd. Goud is een veilige haven voor investeerders, het verliest vrijwel nooit iets van zijn waarde en wordt wereldwijd geaccepteerd als betaling.

Als we de Tweede Wereldoorlog als voorbeeld nemen. De wereldeconomie stond toen op zijn kop. Wereldwijde inflatie, en economische onzekerheid beheersten de globale financiële markt. Economieën dreigden om te vallen, dus kozen mensen voor een tastbaar edelmetaal om hun geld in veilig te stellen. Dit was veelal goud. Als banken omvallen dan zal goud zijn waarde behouden.

Goud als afdekking tegen inflatie

In tijden van crisis, zoals we wereldwijd voelen vanwege de oorlog in Oekraïne, worden levensmiddelen vaak duurder. Dit komt omdat er landen worden geboycot met betrekking tot in-en-export van grondstoffen. We voelen de oorlog in Oekraïne vooral in onze portemonnee. Maar goud maakt een vreemd bewegingen als het gaat over de stijgende prijzen van levensmiddelen.

Goud heeft namelijk het typische gedrag om in waarde te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud stijgen. De reden hiervoor is dat goud over het algemeen wordt geprijsd in fiat-valuta (euro, dollar etc). Als de waarde van fiat door inflatie daalt, dan stijgt de waarde van goud. Dit komt omdat beleggers goud overwegen in tijden van devaluatie van fiat.

goud tablet

Goud in tijden van geopolitieke turbulentie

Als de wereldeconomie op zijn kop staat dan zit daar altijd een oorzaak achter. De prijzen van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld olie en graan, stijgen veelal in tijden van geopolitieke turbulentie. In de afgelopen jaren was COVID-19 de boosdoener, nu is de oorlog in Oekraïne de reden dat het stormt op het toneel van de wereldwijde economie. De waarde van goud stijgt tijdens dit soort turbulenties, en niet zonder reden.

De waarde van goud is niet direct gekoppeld aan de financiële wereld. Het is dus een waardevaste investering, de goudprijs kan fluctueren, maar zal nooit naar 0 gaan. In tijden van handelsoorlogen of recente klappen voor Europese economieën zien we een stijging van de waarde van goud. We zien in de onderstaande tabel dat de goudprijs juist is gestegen in de periode dat we te maken hadden met COVID-19, en nu de oorlog in Oekraïne.

goud tabel