Geld & Carrière

Goudprijs stijgt naar recordhoogtes: beleggers zoeken veilige haven

enorme stijging goudprijs

Goud wordt beschouwd als een veilige haven in turbulente tijden en daarom is de goudprijs altijd gevoelig geweest voor veranderingen in de economische omstandigheden. Investeren in goud is natuurlijk al eeuwenlang een begrip onder beleggers. Ondanks dat goud al zo lang in omloop is, is de goudprijs onlangs naar recordhoogtes gegaan. Maar waarom is de goudprijs juist nu gestegen? 

De actuele goudprijs in 2023

Momenteel heeft de goudprijs een recordhoogte bereikt van meer dan 1840 euro per troy ounce, ook wel zo’n 59.000 euro per kilo. Op dit moment is de goudprijs op jaarbasis met meer dan 10% gestegen en heeft het zijn hoogste punt in jaren bereikt. Deze stijging is vooral te danken aan de onzekerheid over renteverhogingen en recente onrust in de banksector. Hogere rente maakt goud als beleggingscategorie aantrekkelijker en drukt de waarde van alle internationale valuta.

Goud wordt vaak gezien als een waardevolle belegging in tijden van inflatie omdat het zijn waarde relatief goed kan behouden wanneer de prijzen stijgen. Beleggers beschouwen investeren in goud ook als een veilige haven in turbulente tijden, waardoor de vraag naar goud als belegging toeneemt. Goud heeft een lange geschiedenis als een opslagplaats van waarde en is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de investeringsmarkten.goudprijs all time high

Wat is de redenen waarom de goudprijs nu is gestegen?

De goudprijs is momenteel op recordhoogte, wat aangeeft dat er veel onzekerheid heerst op de financiële markten. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens en zien goud als een aantrekkelijke optie. Vaak stijgt de prijs van goud in een crisis. Er zijn verschillende redenen waarom de goudprijs ook nu is gestegen. Allereerst zijn beleggers bezorgd over de renteverhogingen die Federal Reserve heeft aangekondigd.

Een hogere rente kan de economische groei remmen en kan een negatief effect hebben op de aandelenmarkt. Beleggers zijn daarom op zoek naar alternatieve beleggingen, zoals goud. Daarnaast is er ook onrust omtrent de financiële sector en de banken. Veel internationale banken verkeren in grote problemen. Dit heeft geleid tot een grotere vraag naar goud, aangezien beleggers het edelmetaal beschouwen als een veilige haven in tijden van onrust. investeren goud