Geld & Carrière

Goudkoorts? Dit is de enige plek in Nederland waar je nog goud kan vinden

goud-zoeken-vinden-in-nederland
(Foto: Freepik)

Het meeste goud vind je in Noord- en Zuid-Amerika, China en Rusland. Maar wist je dat er ook in Nederland goud te vinden is? Niet veel, maar als je goed zoekt op de juiste plek kun je zomaar een waardevolle vondst doen.

Naar goud zoeken in Nederland is nog maar op één plek zinvol. We vertellen je waar deze bijzondere activiteit in ons eigen land nog mogelijk is en waar je verderop in Europa goud kunt vinden.

Ook in Nederland kun je goud vinden

Het idee van goud zoeken roept vaak beelden op van de Amerikaanse goudkoorts in de negentiende eeuw, of van exotische, ontoegankelijk plekken in verre landen, maar in Nederland is dit edelmetaal ook te vinden. Hoewel het niet in grote klompen voorkomt, is er een gebied waar je kleine hoeveelheden goud kunt vinden.

De enige plek waar je nog kans maakt om goud te vinden in Nederland in langs de goudhoudende Rijn. De bron van de rivier bevindt zich in Zwitserland, hier is dan ook veruit het meeste goud te vinden.

Via Duitsland komt de (Neder)Rijn bij het dorpje Spijk ons land binnen. Hier heb je in verhouding de hoogste concentratie goud. Overige plekken langs de Rijn, zoals in de provincie Gelderland, zijn ook aantrekkelijke locaties voor goudzoekers.

goud-zoeken-vinden-in-nederland

Hoe kun je goud vinden?

Goudpannen: Dit is een van de oudste technieken om goud te vinden. Met behulp van een goudpan kun je kleine hoeveelheden zand en grind uit rivieren en beken zeven en spoelen, waarbij de zwaardere gouddeeltjes achterblijven.

Metaaldetectors: Het gebruik van metaaldetectors is een modernere methode die in Nederland steeds populairder wordt. Door de steeds hogere nauwkeurigheid van deze apparaten kun je zelfs kleine gouddeeltjes opsporen die met het blote oog moeilijk te zien zijn.

De fascinatie van goud zoeken in Nederland

Hoewel de hoeveelheden gevonden goud in Nederland over het algemeen klein zijn, schuilt de echte aantrekkingskracht van goud zoeken in het avontuur, de spanning van de zoektocht en het feit dat je lekker in je eigen land op zoek gaat naar een van ’s werelds meest waardevolle metalen.

Goud zoeken in Nederland kan ook meer zijn dan alleen een vrijetijdsbesteding, het brengt je ook in contact met de natuur en biedt een unieke ervaring van ontdekking. Maar of je nu voor de lol goud wilt zoeken, om er een steak in te bakken of om een extra zakcentje te verdienen, wees je altijd bewust van de regels en respecteer vooral ook de natuur.

goud-zoeken-vinden-in-nederland

Goudzoekers in West-Europa

Zwitserland is altijd al een populaire bestemming geweest voor goudzoekers. De Zwitserse Alpen vormen een paradijs voor diegenen die op zoek zijn naar goud. Ook hier zijn het vooral riviergebieden, zoals dat van de Rijn, die goud met zich meedraagt van Zwitserland door Duitsland – o.a. Beieren, de Eifel en Sauerland – en zoals we al meldden bereikt zelfs een deel ervan Nederland.

Het goud wordt dus hoofdzakelijk gevonden in het stroomgebied van de grote rivieren. Duitsland is dus ook een leuke bestemming voor een weekendje goud zoeken, als je het niet al te ver buiten Nederland wilt gaan.

Goudzoeken verderop in Europa

In Spanje gaan vooral in natuurgebied Las Médulas mensen op zoek naar goud. Maar let op, het gebied is beschermd door UNESCO, dus je moet extra voorzichtig zijn om geen schade aan te richten.

Lapland is ook een favoriete bestemming voor goudzoekers. Dan kun je gelijk ook het noorderlicht bewonderen. In Lapland worden zelfs competities en vakanties gewijd aan zoektochten naar goud. Ook in Noorwegen en Finland wordt naar goud gezocht.

Een heel andere kant op, in Oost-Europa schijnen Roemenië en Bulgarije enorme goudreserves te hebben. Beide landen trekken dan ook veel goudzoekers. Roemenië geldt zelfs als de houder van de grootste goudvoorraad in Europa.