goud investeren
Geld & Carrière

5 goede redenen om te investeren in goud

Goud, wie kent het niet? In een wereld van obligaties, aandelen en geld loop je altijd het risico om je vermogen te verliezen. De wereldwijde economie, zoals banken, regeringen en bedrijven hebben nu eenmaal invloed op de waarde hiervan. Als je jouw vermogen veilig wilt stellen dan is het raadzaam om te investeren in goud, de ‘veilige haven’ voor het verzekeren van je vermogen.

Waarom investeren in goud?

Je moet jezelf realiseren dat goud de enige valuta is dat al 5000 jaar overeind staat. Het edelmetaal is nog nooit in waarde gedaald en heeft dus een ijzersterke reputatie. Het aanbod wordt schaarser en de vraag neemt toe. Als banken of beurzen om dreigde te vallen kocht men fysiek goud in om hun vermogen stabiel te houden.

De reden waarom overheden tonnen met goud hebben opgeslagen is niet zonder reden. Het is een verzekering. Goud wordt al millennia verhandeld en zal in de toekomst nog steeds verhandeld worden. Alleen al om deze reden is het verstandig om te investeren in dit edelmetaal.

goud investeren

1. Goud is een universeel beleggingsproduct

Je kunt over de hele wereld met goud betalen. Het wordt in veel landen nog als geld gezien en het is dus een universeel beleggingsproduct. Als je het in Nederland koopt kun je er bijvoorbeeld in China of Rusland mee terecht. Dit kostbare edelmetaal kent geen grenzen, het wordt overal geaccepteerd en behoudt zijn waarde, ongeacht in welk land je bent.

2. Goud is een veilige haven voor je vermogen

Zoals we hierboven al vermeldden, is het edelmetaal een veilige haven voor je vermogen. Als een economie het minder goed doet dan zullen mensen hun vermogen ‘vastleggen’ in goud. Zelfs als beurzen crashen en een economie op klappen staat dan zal goud zijn waarde behouden, het is dus een prima investering.

3. Je kunt goud anoniem aankopen en verkopen

We willen uiteraard niemand aansporen om illegale activiteiten te ondernemen, maar voor sommigen kan het interessant zijn om goud anoniem aan of te verkopen. Dit is namelijk gewoon mogelijk. Je kunt je goudstaaf een stempel geven en het daarmee notarieel vast laten leggen, maar omsmelten gaat net zo makkelijk.

goud investeren

4. Goud zal in waarde stijgen

Daar is geen twijfel over mogelijk. Het wordt steeds zeldzamer en daarmee stijgt de prijs. Goud kan niet worden gefabriceerd, het moet uit de aarde komen, en dat gaat steeds moeilijker. De vraag naar het edelmetaal is groter dan het aanbod, en dat zal zo blijven. De prijs zal in de toekomst dus gaan stijgen, een leuk spaarpotje dus.

5. Goud is een tastbaar product

Je kunt goud dus fysiek aanraken en ergens opslaan. Dit is anders bij aandelen en obligaties, die enkel op papier bestaan. Het kan dus niet failliet gaan tijdens een bankencrisis of oorlog. Fysiek goud ben je zelf 100% eigenaar van, in tegenstelling tot banksparen, waar je een gedeelte van je vermogen kunt verliezen bij een faillissement.