Tech

Google moet fake news over mensen verwijderen als ze daarom vragen

hof van justitie van EU zegt dat google zoekresultaten moet verwijderen

Google is vanaf nu verplicht om zoekresultaten te verwijderen wanneer mensen kunnen aantonen dat deze informatie onjuist is. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft dit op basis van een rechtszaak bepaald, nadat er onduidelijkheid was ontstaan in de wetgeving. Maar wat verandert er nu precies voor Google?

Het recht om vergeten te worden

Hoewel het Hof van Justitie al in 2014 het recht om te worden vergeten heeft ingevoerd als onderdeel van de privacywetgeving in Europa, is er nu meer duidelijk over gekomen. Dit recht houdt in dat mensen zoekresultaten verwijderd kunnen laten worden in zoekmachines zoals Google als deze zoekresultaten in strijd gaan met de privacywetgeving. Als er bijvoorbeeld onjuiste informatie verspreid wordt, is het mogelijk om deze informatie te laten verwijderen.

Onjuiste informatie over personen kan leiden tot onrechtvaardige behandeling of reputatieschade voor de personen over wie het gaat. Door onjuiste informatie over personen te verwijderen kan Google ervoor zorgen dat alle informatie op de zoekmachine betrouwbaar is en dat mensen niet oneerlijk benadeeld worden door onjuiste informatie. Het verwijderen van deze informatie bleek echter ingewikkelder in elkaar te zitten door onduidelijke wetgeving.

google moet onjuiste zoekresultaten verwijderen

Extra duidelijkheid over regelgeving

Onlangs werd de naam van twee directeuren van investeringsmaatschappijen bij onjuiste informatie gezet. Deze directeuren gingen vervolgens naar de Duitse rechter om de informatie te laten verwijderen. Het probleem was echter dat de informatie mogelijk niet verwijderd kon worden omdat de gedeelde informatie mogelijk viel onder de vrijheid van meningsuiting of het openbaar belang. Vanwege deze onduidelijkheid werd advies van het Hof van Justitie van de Europese Unie gevraagd.

Uit het advies kwam dat het recht om vergeten te worden zwaarder zou wegen dan het recht van vrijheid van meningsuiting, waardoor deze informatie toch verwijderd kon worden. Als mensen zich benadeeld voelen door onjuiste informatie kunnen zij vanaf nu dus een verzoek indienen om deze informatie te laten verwijderen met meer kans van slagen.