Geld & Carrière

Goedkoper tanken doe je met deze 6 handige tips

goedkoper tanken tips

De brandstofprijzen vlammen de pomp uit nu de oorlog in Oekraïne in volle gang is. Je wilt natuurlijk het goedkoopste uit zijn als je de tank van de auto vol gaat gooien. De prijzen zijn hoog, maar er bestaan toch manieren waarop jij goedkoper uit kan zijn dan anderen bij een tankbeurt. Wij delen in dit artikel 6 handige tips voor goedkoper tanken.

Goedkoper tanken is slimmer tanken

Sommige tankstations spelen handig in op het feit dat je nu meer voor een liter brandstof betaalt dan een maand geleden. Tijdens het hele Formule-1 seizoen kun je bijvoorbeeld bij Tinq tankstations profiteren van acties waarmee je goedkoper kunt tanken. Op de website van Tinq staan de deelnemende tankstations en de datums waarop de kortingen van toepassing zijn.

Maar goed! Op naar de 6 beloofde tips. We hebben op basis van gezond verstand, onderzoeken van de ANWB, en adviezen van Rijkswaterstaat een zestal tips samengesteld die ervoor gaan zorgen dat jij goedkoper gaat tanken en duurzamer gaat rijden

1. Maak gebruik van de ANWB Onderweg-app

Als je onderweg wilt tanken dan ga je vaak naar de eerste de beste tankstation, maar dat hoeft niet meteen de goedkoopste te zijn. Sterker nog; de prijs kan flink verschillen als je de moeite neemt om even een afrit te nemen. Met de ANWB onderweg-app  (iOS en Android) krijg je een mooi overzicht waar je bij jouw locatie net even goedkoper kunt tanken. Dat scheelt weer in de knip.

2. Let op dynamic pricing als je goedkoper wilt tanken

Een fenomeen dat in Duitsland veel wordt toegepast, maar ook bij grotere tankstations in Nederland veel voorkomt is dynamic pricing. Pomphouders passen hun prijzen gedurende de dag aan. In de ochtendspits of op rustige momenten ben je goedkoper uit dan in de avondspits. Tanken tussen 03:00 en 06:00 schijnt het goedkoopste te zijn.

3. Tank nooit op maandag

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat veel tankstations op verschillende dagen van de week kortingen geven, maar dat bijna nooit op maandagen doen. Je kunt volgens dit onderzoek het beste op een zaterdag tanken. Dan worden de meeste kortingen gegeven en geven de meeste ketens korting. Handig om te weten, even tanken op je vrije dag dus.

4. Goedkoper tanken doe je niet langs de snelweg

De meeste van jullie weten dit al, maar we zetten deze tip er toch maar even bij. Je bent veel duurder uit als je langs de snelweg tankt. Het loont om even een afslag te nemen als je geen haast hebt. De prijzen tussen een tankstation langs de snelweg en een N-weg verschillen nogal. Nog beter is tanken bij een onbemande tankstation bij jou om de hoek.

5. Gooi je hele tank vol in plaats van telkens een beetje

Je kunt beter je tank zo goed als leeg rijden voordat je gaat tanken, in plaats van deze elke keer een beetje bij te vullen. Als je auto lichter is dan gebruikt deze minder brandstof. Het loont dus als je pas gaat tanken als je tank bijna leeg is, want brandstof zelf heeft ook gewicht. Hoe leger je tank is, hoe minder gewicht je hoeft te verplaatsen, des te zuiniger je rijdt, zo simpel is het.

 

6. Alle kleine beetjes helpen

Besparen op brandstof kan al met kleine handelingen. Koude motoren verbruiken meer dan warme motoren. Laat de auto dus niet eerst stationair draaien, maar rijd meteen weg, dan warmt de motor sneller op en dat scheelt benzine. Ook een juiste bandenspanning, met de ramen dicht rijden en geen onnodige airco gebruiken kan al tot 30% verbruik schelen. Voor meer tips mbt zuinig rijden klik je op deze link.