Geld & Carrière

Dit is de gouden tip om je huis goedkoper te verwarmen

goedkoper-huis-verwarmen
(Foto: Freepik)

Nu het buiten weer kouder wordt, draaien we al gauw de verwarming weer aan. Op een hoge gasrekening zit niemand te wachten, maar kou lijden is natuurlijk ook geen optie. Zoek jij ook een manier om op stookkosten te besparen? Met deze gouden tip kun je je huis goedkoper verwarmen.

Er ongelimiteerd warmpjes bij zitten, is helaas niet goedkoop. Zeker sinds de gasprijzen zijn gestegen. Waar we in 2021 voor een kuub gas nog zo’n € 0,90 betaalden, kostte dat in 2022 al € 1,82. Dat is in één jaar tijd dus bijna vijf keer zo duur! Deze prijsstijging heeft zich in 2023 – helaas – doorgezet.

Wat kost je huis verwarmen met gas?

Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden per jaar zo’n 1200 kubieke meter aan gas, waarvan 80% naar de verwarming gaat. Dat is 960 kubieke meter. De gemiddelde gasprijs is € 1,33. Per jaar kost het dus ongeveer € 1275 om je huis te verwarmen.

Maar je stookt natuurlijk niet het hele jaar door. De meeste mensen draaien hun verwarming aan tussen oktober en april, oftewel zeven maanden.

Per maand wordt er gemiddeld 137 kubieke meter gas verbruikt door de verwarming. Dat is bijna 4,6 kubieke meter per dag. Met de gemiddelde gasprijs kost het dus € 6,11 per dag om je huis te verwarmen. Per maand ben je dan rond de € 185 kwijt.

Naast het peperdure gas kun je ook verwarmen met elektriciteit, houtpellets of stookolie. De goedkoopste manier kan per periode verschillen doordat de prijzen van brandstoffen veranderen. Op dit moment is de gasprijs hoog en dat zal in 2024 ook nog zo blijven. De belasting op elektriciteit zal in het nieuwe jaar iets minder worden.

goedkoper-huis-verwarmen
(Foto: Freepik)

Zo kun je goedkoop verwarmen

Het is uiteraard het goedkoopst om de kachel gewoon uit te laten. Maar er is ook een manier om het warm te hebben zonder je portemonnee te plunderen. De gouden tip is om drie soorten brandstof tegelijkertijd in huis te hebben.

De drie soorten zijn gas, stroom en houtpellets. Houtpellets zijn samengeperst staafjes van houtafval en zo schakel je steeds over naar de goedkoopste brandstof van dat moment.

In de praktijk kun je dit doen door een hybride warmtepomp (stroom en gas) te combineren met een pelletkachel. Daar heb je echter wel een schoorsteen voor nodig. Gratis tip: de pellets koop je bij voorkeur in het voorjaar, want dan zijn ze het goedkoopst.

De warmtepomp zorgt ervoor dat de temperatuur in huis stabiel rond de 15 graden blijft, ook als je niet thuis bent. De pelletkachel gaat aan op het moment dat je wél thuis bent. Zo creëer je een comfortabele warmte van echt vuur en krijg je een hogere kamertemperatuur.

goedkoper-huis-verwarmen
(Foto: Freepik) Zak met pellets