goedkoopste supermarkt 2023
Geld & Carrière

Dit is de goedkoopste supermarkt van Nederland volgens onderzoek

De inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd alleen maar duurder in 2023. Het is vaak schrikken aan de kassa of bij de zelfscan. Besparen op boodschappen was voor sommigen een soort sport, maar tegenwoordig is het voor velen bittere noodzaak. Het bekende tv-programma Kassa deed onderzoek naar de supermarktprijzen en kwam met een verrassende nummer 1. Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

Inflatie daalt, maar de boodschappenprijzen blijven stijgen

De prijzen van boodschappen stegen het afgelopen jaar met ruim 13%. Dat kwam onder andere door de hoge inflatie, Naast inflatie moet je ook nog eens goed oppassen op krimpflatie: fabrikanten verlagen de prijzen dan niet, maar stoppen gewoon minder van hun product in de verpakking.

De inflatie daalt inmiddels iets, maar is nog altijd hoger dan voor top inflatiejaar 2022. Bovendien komt de daling van de inflatie vooral door dalende energieprijzen, boodschappen blijven maar duurder worden. Hoogste tijd dus voor deed onderzoek naar de prijzen in de supermarkt, vond het veelbekeken tv-programma Kassa: waar ben je nu echt het goedkoopste uit?Goedkoopste supermarkt

Kassa deed onderzoek naar de prijzen van boodschappen

Hoe ging Kassa te werk? Medewerkers van het programma winkelden bij 6 verschillende supermarkten en kochten daar 27 verschillende producten. Voornamelijk alledaagse producten, waarbij ze steeds de goedkoopste variant kozen.

Kassa vergeleek de prijzen vervolgens met eerdere onderzoeken. Daaruit bleken vrij grote verschillen. Niet alleen de prijzen verschillen – zo’n 10 euro tussen de goedkoopste en duurste supermarkt –  maar ook de prijsstijgingen sinds vorige onderzoeken verschilden per supermarkt.

De goedkoopste supermarkt van Nederland in 2023

Welke supermarkt kwam als goedkoopste uit het onderzoek? Je zou een discounter als Aldi of Lidl verwachten, maar Dirk is de nummer 1 goedkoopste supermarkt op basis van het Kassa onderzoek.

Dirk verhoogde afgelopen jaar de prijzen met gemiddeld 13,5%, maar komt daarmee toch als goedkoopste uit de bus. Op de kassabon van Dirk stonden de 27 artikelen voor een totaalprijs van €56,46 op de kassabon.

Goedkoopste supermarkt

Wat is de duurst supermarkt in 2023?

De duurste supermarkt uit het onderzoek van Kassa is verrassend genoeg de Aldi. Voor de 27 producten betaal je hier €66,46, precies 10 euro meer dus dan bij Dirk. De op één na duurste supermarkt volgens Kassa is de Jumbo: je betaalt er 1,10 minder voor de 27 boodschappen dan bij Aldi.

Alle resultaten rustig nalezen, inclusief de complete boodschappenlijstjes en de reacties van de supermarkten kan op de site van consumentenprogramma Kassa.