Living

In deze 5 Nederlandse gemeenten woon je veruit het goedkoopste

goedkoopste gemeenten nederland
(Foto: Funda) Rust en ruimte in Pekela, Groningen.

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dan weet je vast dat de huizenprijzen in Nederland nogal verschillen. Voor de prijs van een appartementje in Amsterdam kun je in het noorden of zuiden van het land wonen in een ruim vrijstaand huis.

Wat zijn eigenlijk de goedkoopste plaatsen om een huis te kopen in Nederland? Waar krijg je het meeste waar voor je geld? We gingen voor je op onderzoek uit: dit zijn de 5 goedkoopste gemeenten in Nederland om een huis te kopen.

Goedkoopste gemeenten om een huis te kopen

Goed nieuws voor woningzoekenden: er zijn nog genoeg plekken in Nederland waar je betaalbare woningen kunt vinden. Meestal gaat het om kleinere steden buiten de Randstad, zoals in de provincies Groningen of Limburg.

Benieuwd welke gemeenten je het beste waar voor je geld bieden? De Hypotheker berekent het elke maand: hieronder zie je de meest recente top 5 van goedkoopste gemeenten, per vierkante meter woonruimte:

 1. Pekela (Groningen) – € 1.995
 2. Kerkrade (Limburg) – € 2.040
 3. Eemsdelta (Groningen) – € 2.119
 4. Het Hogeland (Groningen) – € 2.151
 5. Brunssum (Limburg) – € 2.160

Zoals je ziet, is het voordat je een huis koopt slim om te onderzoeken of de gemeente waar je interesse in hebt, bekend staat als duur of juist betaalbaar. Vooral in deze tijd, waar het vinden van een huis al een uitdaging op zich is, loont het om ook naar andere gemeenten te kijken.

goedkoopste gemeenten nederland
(Foto: Funda) Pekela

Waarom zijn Groningen en Limburg zo goedkoop?

Van de 5 goedkoopste gemeenten liggen er 3 in Groningen en 2 in Limburg. Waarom is dat? Bij Groningen spelen ongetwijfeld zorgen over de aardbevingen mee. De gaswinning stopt en er zijn al lange tijd geen serieuze bevingen geweest, maar het imago blijft toch hangen.

Wat speelt er verder een rol bij de lagere huizenprijzen? Het is een mengeling van economische en demografische factoren. Maar wat betekent dat precies? We hebben het dan over:

 • Werkgelegenheid: in sommige regio’s, waaronder delen van Groningen en Limburg, is de werkgelegenheid minder dan in andere delen van het land. Minder economische bedrijvigheid kan leiden tot een verminderde vraag naar huizen, wat de prijzen drukt.
 • Inkomen: lagere gemiddelde inkomens in bepaalde regio’s hebben invloed op de koopkracht en daarmee op de vraag naar woningen.
 • Bevolkingskrimp: sommige regio’s in Groningen en Limburg ervaren bevolkingskrimp. Minder mensen betekent minder vraag naar woningen, wat de prijzen kan doen dalen.
 • Vergrijzing: een hoger percentage oudere inwoners in een regio kan een rol spelen, in verminderde vraag naar koopwoningen.
 • Voorzieningen: regio’s met minder voorzieningen, zoals culturele instellingen, scholen, en recreatiemogelijkheden, ervaren potentiële kopers vaak als minder aantrekkelijk.
 • Bereikbaarheid: de afstand tot stedelijke centra en de bereikbaarheid kunnen een rol spelen. Minder goede bereikbaarheid kan argument item zijn dat meespeelt bij potentiële kopers.
goedkoopste gemeenten nederland
(Foto: Funda) Kerkrade

Duurste gemeenten van Nederland

Hoe goedkoop zijn de goedkoopste gemeenten om te wonen nu precies? Laten we ze om een beter beeld te krijgen eens vergelijken met de duurste gemeenten van Nederland:

 • Amsterdam (Noord-Holland) – € 7.187
 • Laren (Noord-Holland) – € 6.327
 • Bloemendaal (Noord-Holland) – € 6.053
 • Heemstede (Noord-Holland) – € 5.583
 • Amstelveen (Noord-Holland) – € 5.299

Een woning in de duurste gemeente, Amsterdam, is dus gemiddeld ongeveer 3,5 keer zo duur als een woning in Pekela. Je zou dus voor woning die 200.000 euro kost in Pekela, voor een vergelijkbare woning in Amsterdam zo’n 700.000 euro betalen.