goedkoopste-duurste-supermarkt-nederland-2023
Life

De goedkoopste en de duurste supermarkt van Nederland in 2023

Schrik jij ook vaak bij het afrekenen aan de kassa of zelfscan bij de supermarkt? Boodschappen worden nog steeds duurder, ook in 2023. Besparen op boodschappen is voor velen een noodzaak. Maar let op, de prijzen kunnen enorm verschillen per supermarkt. Het bekende tv-programma Kassa deed onderzoek naar de supermarkt prijzen en kwam met twee verrassingen: dit is de duurste supermarkt en de goedkoopste supermarkt van Nederland in 2023.

Inflatie daalt, maar de boodschappen prijzen blijven stijgen

De prijzen van boodschappen stegen in top inflatie jaar 2022 met ruim 13%. Dat is gemiddeld, sommige producten werden wel 35% duurder. De hoge inflatie kent verschillende oorzaken, zoals hoge energiekosten en stijging van grondstoffenprijzen.

Daarnaast is het ook oppassen voor krimpflatie: je krijgt steeds vaker minder product voor je geld. Consumentenprogramma Kassa onderzocht de supermarkt prijzen, met verrassende uitkomsten.

Supermarkt

Kassa deed onderzoek naar de prijzen van boodschappen

Hoe ging Kassa te werk? Medewerkers van het programma bezochten 6 verschillende supermarkten en kochten daar 27 verschillende producten. Alledaagse producten, zoals brood en wasverzachter, waarbij ze steeds de goedkoopste variant kozen.

Kassa vergeleek de prijzen vervolgens met die van eerdere onderzoeken. Daaruit bleken grote verschillen: niet alleen de prijzen verschillen,  maar ook de mate van prijsstijging sinds vorige onderzoeken verschilt enorm per supermarkt.

De goedkoopste supermarkt van Nederland in 2023

De grote vraag was natuurlijk welke supermarkt de goedkoopste uit het onderzoek bleek. Verwacht je een discounter als Aldi of Lidl, het is toch echt Dirk die als nummer 1 op de lijst van goedkoopste supermarkten uit het Kassa onderzoek komt.

Dirk verhoogde afgelopen jaar de prijzen weliswaar met gemiddeld 13,5%, maar daarmee zijn ze nog steeds de goedkoopste. Bij Dirk stonden de 27 artikelen voor een totaalprijs van €56,46 op de kassabon. Op de tweede plaats eindigde Lidl, daar betaal je € 61,21 voor de 27 boodschappen, bijna 5 euro meer dus.

De duurste supermarkt van Nederland in 2023

Het is natuurlijk ook interessant om te weten wat de duurste supermarkt uit het onderzoek van Kassa is. Verrassend genoeg is dat de Aldi. Voor de 27 betaal je daar €66,46. De op één na duurste supermarkt volgens Kassa is de Jumbo: daar betaal je € 1,10 minder voor de 27 boodschappen dan bij Aldi. Albert Heijn komt op de derde plaats, met €64,84.

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste supermarkt

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste supermarkt is 10 euro. Dat kun je mooi gebruiken voor de opbouw van je financiële buffer. De supermarkt met de grootste prijsstijging – gerekend vanaf september vorig jaar – was Jumbo: zij verhoogden de prijzen met 16,99% Lidl verhoogde de prijzen het minst: toch altijd nog 9,07%.

Wil je alle resultaten nog eens rustig nalezen, inclusief de complete boodschappenlijstjes en de reacties van de supermarkten? Dat kan op de site van consumentenprogramma Kassa.