Geld & Carrière

De goedkoopste en duurste begraafplaatsen per provincie in Nederland

goedkoopste-duurste-begraafplaatsen-2023
Foto: Unsplash

Het verschil in prijzen voor een laatste rustplaats lijkt elk jaar groter te worden. Veel gemeentelijke begraafplaatsen verhogen elk jaar de prijs van grafrechten en begraafkosten. Door deze verhogingen kiezen veel mensen tegenwoordig om gecremeerd te worden, dit is aanzienlijk goedkoper. De prijzen van een graf lopen per provincie erg uiteen. We hebben de goedkoopste en duurste begraafplaatsen per provincie en gemeente opgezocht.

Graf- en crematie kosten in 2023

Begrafenissen en crematies worden steeds duurder. De prijzen lopen per gemeente erg uiteen. Daarnaast hebben ook de persoonlijke wensen van een desbetreffende persoon invloed op de prijs van een uitvaart. De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering en zijn dan gedekt voor bepaalde kosten. De daadwerkelijke kosten van een uitvaart zijn vaak hoger dan alleen de kosten voor een graf of crematie. Hieronder zie je een gemiddelde van de kosten van een graf per provincie.

Uitvaartorganisatie Monuta heeft een handige tool op de website staan waarmee je de kosten voor een uitvaart bij jou in de buurt kunt berekenen. Deze graf-en crematiekostenmeter geeft een indicatie van de kosten voor een uitvaart op een door jou gewenste locatie. Monuta doet tevens elk jaar een onderzoek waarmee de huidige kosten van een graf wordt berekend. Het gemiddelde bedrag voor een graf anno 2023 is in Nederland €3.519 voor een gemeentelijk particulier graf.

kosten graf per provincie

Goedkoopste en duurste begraafplaats van Nederland

De kosten voor een graf worden door de gemeente of begraafplaats zelf bepaald. De goedkoopste begraafplaats is al jaren in het Twentse Losser te vinden. De gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan aldaar rekent €827 voor een graf met een looptijd van 20 jaar. Dit was in 2022 nog €776. De prijzen zijn iets verhoogd, maar dan nog ligt deze prijs een stuk lager dan de prijs van een graf op de duurste rustplaats van Nederland.

De duurste begraafplaats van Nederland is de in 1924 geopende gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen. Daar betaal je €8.201 voor een particulier graf met een looptijd van 30 jaar. Dit was in 2022 nog €7.900. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de laatste rustplaats die je voor jezelf of een dierbare kiest. De verschillen kunnen in de duizenden euro’s lopen en dan schrik je jezelf dood van de rekening.
kosten graf per gemeente