Dit gigabedrag verdienen dropshippers aan nietsvermoedende Nederlanders
Geld & Carrière

Dropshippers verdienen miljoenen aan nietsvermoedende Nederlanders

Kijkers naar het SBS-programma ‘Steenrijk, Straatarm’ vielen vorige week woensdag bijna van de bank van verbazing. Zij herkenden namelijk een deelnemer als ‘dropshipper’: iemand die via een webshop producten verkoopt die rechtstreeks vanuit China worden verzonden. Het gaat hierbij vaak om producten van matige kwaliteit met enorme winstmarges. Wat doen dropshippers precies en hoeveel geld verdienen ze ermee?

Wat is dropshipping?

Voor wie niet bekend is met het fenomeen dropshipping leggen we het even kort uit. Dropshipping is een verdienmodel waarbij je online spullen verkoopt, zonder ze in voorraad te hebben. Bestelt een klant iets bij jou, dan bestel jij het snel bij een leverancier die het product rechtstreeks aan de klant verzendt. De leverancier bevindt zich vaak in China waar de producten, vaak van twijfelachtige kwaliteit, worden geproduceerd.

Op zich is dat legaal, maar omdat het zo laagdrempelig is trekt het veel snelle jongens die enkel en alleen aan grote winstmarges denken. Meer concreet; de levertijden zijn vaak erg lang, ze maken woekerwinsten en als er iets misgaat kun je dikwijls nergens met je klachten terecht. Het retourneren van producten – die terug moeten naar China – kost klanten vaak tientallen euro’s.

Dropshipping verdiensten

Hoeveel verdienen dropshippers?

Hoeveel verdienen dropshippers nu eigenlijk? Exacte getallen zijn vaak slecht te achterhalen en uiteraard is niet elke dropshipper even succesvol. Het is niet eens bekend hoeveel dropshippers er eigenlijk zijn in Nederland. Dagblad de Volkskrant meldde dat de Kamer van Koophandel niet exact weet hoeveel bedrijven dropshipping als verdienmodel hebben.

Ze konden wel achterhalen hoeveel bedrijven er zijn die het woord ‘dropship’ in hun naam hebben. Dat waren er in 2021 zo’n 1.400, een aantal dat dat de laatste jaren alleen maar steeg. De 1.400 zijn er nu dus hoogstwaarschijnlijk meer en het is sowieso het topje van de ijsberg. Je bent namelijk niet verplicht om jezelf dropshipper te noemen.

‘Steenrijk, straatarm’ deelnemer verdient miljoen met dropshipping

Terug naar de ‘Steenrijk, Straatarm’ deelnemer. Het gaat om Jesper Hengsens. Hij dook al eerder, maar dan ongewild, op in een ander tv-programma: het bekende consumentenprogramma Radar. Daar regende het klachten over webshops van Hengsens. De meeste klachten gingen over matige kwaliteit, hoge kosten en slechte bereikbaarheid bij vragen. De betreffende sites, Byzaaza.nl en Byzaaza-amsterdam.nl zijn inmiddels niet meer actief.

Miljoenen euro’s omzet

Hengsens, de door ‘Steenrijk, Straatarm’-kijkers herkende dropshipper, lichtte zelf wel een tipje van de sluier op wat betreft zijn dropshipping inkomsten. Over de meeste dropshippers is weinig bekend, maar een enkeling kan het niet laten om op social media te pronken met hun succesvolle business. In een filmpje op TikTok meldt hij dat hij met zijn dropshipping websites een omzet van ruim € 6 miljoen behaalde in twee jaar tijd.

Over zijn bedrijf is momenteel nog maar weinig te vinden. Jesper doekte zijn Nederlandse bedrijf ‘Online Freedom BV’ op en verkaste naar Portugal, waar hij de komende jaren aanzienlijk minder belasting zal betalen. Volgens de in dropshipping gespecialiseerde site Oberlo gaat de totale wereldwijde omzet in dropshipping in 2023 door de 200 miljard dollar grens. Dat is natuurlijk lang niet allemaal oplichting, want daar zit ook omzet van grote namen zoals Amazon bij.