Health

Ghostlighting dating trend: manipulatieve mix van ghosting en gaslighting

ghostlighting-dating-trend
Foto: Freepik.com

De ongelukkige samensmelting van ghosting en gaslighting is uitgegroeid tot de laatste verontrustende dating trend: Ghostlighting. Voor singles op zoek naar liefde, kan deze combinatie van manipulatie en een plotseling verdwijnen een dubbele klap zijn. Maar hoe herken je ghostlighting precies? We zetten de negatieve kenmerken voor je op en rij.

Nieuwe verontrustende dating trend

Dating coach Cher Gopman legde in de Amerikaanse krant New York Post uit dat ghostlighting een samenstelling is van gaslighting en ghosting. Gaslighting houdt in dat de dader suggereert dat de gevoelens van de ander het probleem zijn, terwijl ghosting plaatsvindt wanneer de communicatie abrupt stopt. De twee gaan steeds vaker hand in hand:  ghostlighting geeft slachtoffers het gevoel geeft dat het hun schuld was.

Ghostlighting heeft alles te maken met manipulatieve tactieken. Mensen die de pech hebben om een ​​ghostlighter te strikken, ervaren vaak in het begin een geweldige relatie, maar deze verslechtert snel.

ghostlighting nieuwe dating trend

De kenmerken en patronen van ghostlighting

De ghostlighter begint vaak met love bombing; een emotionele manipulatie gekenmerkt door overmatige genegenheid of het geven van cadeaus, gevolgd door ghosting en plotseling weer verschijnen alsof er niets is gebeurd. De ghostlighter weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het ghosten, wat uiteindelijk kan leiden tot gevoelens van angst, depressie en onzekerheid bij de slachtoffers.

Kortom, de ontvanger van ghostlighting  gaat zich onvoldoende of niet goed genoeg voelen. Het achtergelaten gevoel van verwarring zet aan het denken over alles wat ze hebben gedaan. In het ergste geval kan dit van invloed zijn op toekomstige relaties, omdat ze bang worden om opnieuw “ghostlit” te worden en daarom emotioneel op hun hoede zijn.

De daders van ghostlighting

Volgens datingexperts hebben daders van ghostlighten vaak een gebrek aan emotionele intelligentie, vooral empathie. Ze zijn meer bezig met zichzelf dan met het nemen van verantwoordelijkheid voor eventuele zorgen die ze hebben veroorzaakt.

Als je geconfronteerd wordt met een vermoedelijke ghostlighter, kun je open communicatie proberen. Hoewel het labelen van iemands gedrag als ‘ghosting’ hen misschien defensief doet reageren, is het prima om gewoon te vragen: “Hey, wat is er gebeurd? Ik genoot van onze interacties en je verdween een tijdje.” Dit kan soms leiden tot een eerlijker antwoord op wat je eigenlijk wilt weten.

ghostlighting nieuwe dating trend

Je eigenwaarde behouden in nare situaties

In een datingwereld waar ghostlighting steeds vaker voorkomt, is het belangrijk om alert te zijn op manipulatieve gedragingen en eerlijke communicatie te bevorderen. Vergeet niet dat het nooit jouw schuld is als iemand besluit te verdwijnen, en het is essentieel om je eigenwaarde en vertrouwen te behouden in elke datingervaring die je tegenkomt.