
7x de gezondste snacks en fastfoods voor de lekkere trek
Wil je gezonder eten en/of afvallen vermijd je dan alle snackbars en filialen van fastfood ketens? Zo zwart-wit ligt het niet, ook in de snack- en fastfood wereld kun je gezonde keuzes maken. We hebben zeven tips voor je verzameld, om gezonder te eten en toch lekker te snacken.
1. Pizza biedt oneindige variaties
Het mooie aan de bij vrijwel iedereen geliefde pizza is dat variaties bijna oneindig zijn. Dat biedt veel mogelijkheden voor gezonde keuzes. Dat begint al bij de bodem. Kies een dunne bodem, die heeft simpelweg minder volume en dus minder calorieën dan een dikke. Vaak kun je tegenwoordig ook kiezen voor een geheel of deels plantaardige bodem.
Dan het beleg: wat veel pizza’s tot calorieën- en vet bommen maakt zijn kaas en vlees. Kaas vindt bijna iedereen lekker en met mate is het ook niet slecht voor je. Maar op een gemiddelde pizza zit soms een waanzinnige hoeveelheid kaas. Kies voor lichtere opties, zoals kip(filet), ui, paprika, champignons en spinazie.
2. Broodjes, de fastfood klassieker
Ook een broodje met wat lekkers erop is een fastfood klassieker waar je alle kanten mee op kunt. Ketens als Subway bieden naast vette ongezonde opties gelukkig ook steeds meer gezonde ingrediënten.
Doe om te beginnen rustig aan met de saus, zeker mayonaise bevat veel vet en calorieën, dus een klodder mayo tikt snel aan. Hou je van vlees, dan zijn kip en kalkoen de minst vette opties. Groenten zoals sla, komkommer, paprika et cetera kun je er in principe onbeperkt op doen.
3. Kipnuggets, minst slechte keuze bij fastfood ketens
Vrijwel alle fastfoodketens zoals hamburgerketen McDonalds en Burger King hebben kipnuggets in het assortiment. We willen niet beweren dat ze expliciet goed voor je gezondheid zijn, maar wat betreft calorieën, suiker en vet zijn ze de minst slechte optie. Ook zit er vrij weinig zout in en dat is bij andere fastfood producten wel anders. Een portie van 6 nuggets levert 250 à 300 calorieën op. Een Quarter Pounder of Whopper meer dan het dubbele.
4. Vietnamese Loempia, weinig calorieën
De Vietnamese loempia deed in de jaren 80 zijn intrede in Nederland en is inmiddels volledig ingeburgerd. De loempia is dan wel gefrituurd, maar toch is het vetgehalte lager dan dat van oud-Hollandse snacks zoals frikandellen en kroketten. De loempia bevat gemiddeld weinig zout en voor een snack bijzonder weinig calorieën, vaak minder dan 100.
5. Bamischijf, minst vette snackbar item
Kom je graag bij de FEBO of vergelijkbare snack gelegenheden, dan is de bamischijf één van de minst ongezonde alternatieven. Het aantal calorieën blijft onder de 200, gemiddeld is dat net iets minder dan de snackbar klassiekers de kroket en de frikandel. Ook het zout- en vetgehalte zijn wat lager. De waarden van de bamischijf zijn overigens vergelijkbaar met de vegetarische snack van de FEBO: het Vitaaltje.
6. Popcorn, licht en vezelrijk
Het traditionele bioscoopvoedsel kun je tegenwoordig in heel wat meer smaken eten zoet of zout. Jalapeño of salted caramel popcorn bijvoorbeeld. Je hebt lekker wat te knagen en popcorn is een goed alternatief voor de veel vettere en calorierijke chips. Popcorn bevat voor een licht tussendoortje ook verrassend veel vezels.
7. Sushi, gezond alternatief
Traditionele sushi kunnen we als gezond bestempelen, aangezien de hoofdbestanddelen gezonde voedingsstoffen zoals rijst, vis, zeewier en groenten zijn. Deze ingrediënten zijn samen een bron van eiwitten, omega 3-vetzuren en vitamine D. Let op dat sommige varianten van sushi iets minder gezond zijn, door bijvoorbeeld toevoeging van suiker of vette sauzen. Pas ook op met de sojasaus, sommige varianten bevatten erg veel zout.