Health

Vitamine D: hoe krijg je het binnen en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

vitamine d gezondheidsvoordelen zon

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, maar toch blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de bevolking een tekort heeft aan deze vitamine. Maar wat zijn eigenlijk de gezondheidsvoordelen van vitamine D en hoe zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt? Wij zochten het voor je uit!

Hoe je vitamine D binnen krijgt

Vitamine D is een vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Het is daarom belangrijk om dagelijks minstens 15-30 minuten in de zon te zitten, bij voorkeur tijdens de middaguren wanneer de zon het sterkst is. Helaas is het in ons kikkerlandje niet altijd mogelijk om voldoende zonlicht op te nemen.

In dat geval kun je ervoor kiezen om vitamine D aan te vullen door middel van voedingssupplementen. Vitamine D zit van nature in vette vissoorten, zoals zalm en makreel, maar ook in eieren en melkproducten. Ook kan je het bij je plaatselijke drogist krijgen als supplement.

vitamine d gezondheidsvoordelen 1

Waarom vitamine D belangrijk is

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor onze botten en spieren, maar speelt ook een rol in ons immuunsysteem. Zo heeft onderzoek aangetoond dat vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van infecties, waaronder griep en verkoudheid. Niet gek dus dat we in de wintermaanden vaker grieperig zijn! Ook kan een tekort aan vitamine D voor vermoeidheid zorgen!

Daarnaast kan een tekort aan vitamine D leiden tot een verhoogd risico op osteoporose en zwakkere botten. Ook wordt vitamine D in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker. Natuurlijk moet je niet te veel vitamine D opnemen van de zon, want dit kan juist weer tot huidkanker lijden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vitamin D Guru (@vitamindguru)

Invloed van vitamine D op testosteron

Vitamine D kan ook helpen om het hormoonspiegel te reguleren door de omzetting van testosteron in oestrogeen te verminderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer het lichaam voldoende vitamine D heeft, er een hogere productie van testosteron plaatsvindt. Als jij bijvoorbeeld meer spiergroei wilt, is voldoende vitamine D binnenkrijgen dus extreem belangrijk!