Health

De gezondheidsrisico’s van een keto dieet die je moet weten

gezondheidsrisicos-keto-dieet

Het keto dieet is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een manier om gewicht te verliezen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het dieet is echter niet zonder nadelen en kan beperkingen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Maar wat zijn de belangrijkste nadelen van het keto dieet?

Wat is een keto dieet?

Het keto dieet is een dieet met een zeer laag koolhydraatgehalte en een hoog vetgehalte. Het idee is dat wanneer je weinig koolhydraten eet, het lichaam overschakelt op het verbranden van vet voor energie in plaats van koolhydraten. Dit proces staat bekend als ketose, vandaar de naam ‘keto dieet’.

Het dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen met veel proteïne zoals vlees en vis en met veel vet zoals avocado’s, noten, zaden en oliën. Dit terwijl koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst worden vermeden.

gezondheidsnadelen ketogeen dieet

Beperking van voedingsstoffen

Een van de grootste nadelen van het keto dieet is dat het zeer beperkt is in koolhydraten, waardoor het moeilijk kan zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als je niet de juiste voeding eet. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van vezels, vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

Door het beperken van koolhydraten kunnen mensen die een keto dieet volgen een tekort krijgen aan deze voedingsstoffen, wat slecht is voor de gezondheid. De vele gezondheidsvoordelen van lever eten helpen echter een groot gedeelte van deze voedingsstoffen op te vangen! Eet dus zeker lever als je dit dieet gaat volgen.

keto dieet ongezond

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Hoewel het keto dieet kan helpen bij gewichtsverlies, kan het ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het dieet is rijk aan verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen en ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen.

Een hoog cholesterolgehalte en ontstekingen zijn beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten, wat het belangrijk maakt om de inname van verzadigde vetten te beperken als je weet dat je gevoelig bent voor hart- en vaatziekten.

ketogeen dieet gezondheidsnadelen

Verhoogde kans op nierstenen

Een ander mogelijk nadeel van het keto dieet is dat het hoge gehalte aan eiwitten en vetten kan leiden tot verhoogde niveaus van urinezuur, wat de vorming van nierstenen kan bevorderen. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van nierproblemen of diegenen die al risico lopen op nierstenen.