Food & Drinks

Minder koffie drinken: dit gezonde drankje heeft dezelfde werking

minder-koffie-gezond-drankje
(Foto: Freepik)

Er zijn genoeg mensen die de hele dag door koffie kunnen drinken zonder problemen. Sommige krijgen na 2 koppen al trillende handen. Maar dat veel drinken van dit heerlijke bruine vocht niet echt gezond is weten we.

Vaak drink je koffie omdat het je energie geeft. Dat komt natuurlijk door de cafeïne die er in zit. Als je dus besluit dat je eigenlijk wil minderen, maar toch datzelfde gevoel wilt houden zijn er wel alternatieven. En dan hebben we het dus niet over chocolademelk. Welke dat wel zijn zocht Manly voor je uit.

Cichorei als alternatief

Mocht je hier nog nooit van hebben gehoord, dan is dat niet zo gek. Cichorei is een kruidachtige plant waarvan de wortels al in de 17e eeuw werden gebruikt om een soort koffieachtig drankje van te maken.

De wortels worden gedroogd en geroosterd en daarmee krijgen ze een donkere, wat karamelachtige smaak. Eigenlijk lijkt het er best veel op, maar dan wel zonder de cafeïne natuurlijk.

Dit drankje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gedronken omdat er geen koffie meer was te krijgen. Het drankje dat gemaakt wordt van cichorei heeft wel wat meer calorieën als de gewone soort.

Ook het gehalte aan acrylamide is wat hoger. Er wordt onderzocht of deze stof een kankerverwekkende stof is, maar hier is nog weinig over bekend. Als je dit drinkt in plaats van koffie en daar genoeg water bij drinkt, is het een heel goed alternatief.

gezonde-koffie-alternatieven
(Foto: Depositphotos)

Granenkoffie

Granenkoffie, dit wordt dus gemaakt van allerlei granen, is een goed tweede alternatief. Het wordt gemaakt van bijvoorbeeld boekweit, gerst, spelt en rogge. De granen worden gebrand waardoor er een beetje op koffie vergelijkende smaak ontstaat.

Het werkt echter niet hetzelfde. Het energieopwekkende effect mist hier namelijk echt wel bij. En dat is natuurlijk jammer omdat je daar juist naar op zoek bent. Maar als alternatief hoort het wel bij deze lijst.

Matcha

Dit ken je vast wel, want het staat werkelijk overal op de kaart tegenwoordig. Het is gemaakt van vermalen groene thee. In plaats van thee in een zakje, los je de match op in heet water. Het schijnt wel meer dan 10 keer zoveel antioxidanten te bevatten dan gewone groene thee.

Matcha is niet cafeïnevrij, maar er zit wel veel minder in dan de normale soort. Verder verlaagt het de bloeddruk en heb je een mindere kans op een beroerte. Dus dit lijkt wel een heel goed alternatief.

match-koffie
(Foto: Freepik)

Cafeïnevrije koffie

Tja, dat kan natuurlijk ook, Dit heeft tenslotte alles wat koffie heeft minus de cafeïne. Als koffieliefhebber denk je misschien dat deze versie lang niet zo lekker is als de gewone soort.

Maar vandaag de dag is de smaak meestal zo goed dat je het niet echt merkt. Het is trouwens niet helemaal vrij van cafeïne. Er blijft alleen zo weinig over, 0,1%, dat het verwaarloosbaar is. Er zit namelijk maar 2 tot 4 milligram in per kopje, terwijl bij een  gewoon bakje wel tot 75 milligram zit per kopje.