
Gezonde bedtijd routines: alles wat je moet weten
Een bedtijd routine is niet de luxe die je zou denken. Het is iets wat de meeste van ons hebben ervaren toen we nog kinderen waren. Dat betekent niet dat routines alleen voor kinderen bedoelt zijn. Deze gezonde dagelijkse routines zijn noodzakelijk om op een gezonde manier je dag door te komen.
Gezonde bedtijd en slaap routines
Als volwassenen in de 21e eeuw is het meer dan gebruikelijk om je dag te vullen met activiteiten tot het moment dat je naar bed gaat. Misschien denk je wel dat het niet erg is om bepaalde ontspanning routines over te slaan, of er zelfs helemaal geen te hebben.
Maar helaas, als je niet tot rust komt voordat je naar bed gaat, maak je het voor je lichaam en geest moeilijker om in slaap te vallen, laat staan de hele nacht door te komen. Het komt erop neer dat gezonde ochtend -en avond routines niet onderhandelbaar zijn. Het is voor iedereen belangrijk om een structuur te hebben.
Als je niet de hoeveelheid slaapt krijgt die je lichaam nodig heeft, leidt dit de volgende dag tot onmiddellijke gevolgen van slaapgebrek. Zo blijven je energieniveaus laag, wat ervoor zorgt dat je niet optimaal functioneert en je je niet op je best voelt. Dit zijn een aantal gezonde bedtijd routines:
1. Let op je cafeïne inname
We maken er geen geheim van dat koffie heerlijk is. Het helpt velen van ons de dag door te komen op een gemiddelde werkdag. Toch kan deze inname van cafeïne later op de dag gevolgen hebben. Het kan zelfs zo’n 5 tot 6 uur doorwerken. Als je vaak moeite hebt met slapen, probeer dan na de lunch drankjes zonder cafeïne te drinken.
2. Muziek luisteren helpt
Het afspelen van rustgevende muziek terwijl je je klaarmaakt om naar bed te gaan, kan de afgifte van hormonen activeren die je humeur helpen verbeteren. Het is hierbij wel belangrijk dat je het houdt bij rustgevende deuntjes. Binaural Beats kunnen hier goed bij helpen.
3. Meditatie ontspant
Hoewel mediteren tijd en aandacht kost om te leren, kan het een uitstekende manier zijn om fysiek en mentaal te ontspannen. Bij meditatie focus je je op je bewustzijn. Al die langzame, diepe ademhalingen die je neemt geven je lichaam een signaal om tot rust te komen.
4. Slapen met een ventilator
De afgelopen weken lopen de temperaturen in snelvaart op. Een ventilator kan een belangrijke rol spelen in je gezonde ochtend routines. Niet alleen koelt het je slaapkamer af. Door je kamer aan koelere kant te houden lig je altijd comfortabel, zelfs als de temperaturen buiten aan de hoge kant zijn.
Of misschien lig je wel wakker door al die vervelende muggen? In dat geval kan een ventilator ook hulp bieden. Het blokkeert namelijk geluiden die je misschien wakker houden. Kortom, gegarandeerd een rustige nacht.
5. Seks helpt je slapen
Hoewel het nooit écht wetenschappelijk bewezen is, zijn er sterke aanwijzingen dat seks en nachtrust een sterk verband met elkaar hebben. Oxytocine-afgifte tijdens seks kan hiervoor een verklaring zijn. De afgifte van dit “liefdeshormoon” kan ontspanning en een gevoel van welzijn creëren.
6. Te lang wakker liggen
Stel je voor: je ligt al een half uur in bed en bent nog steeds klaarwakker. In veel gevallen kan een rustige activiteit (zoals lezen) helpen om sneller vermoeid te raken. Als je dit besluit te doen is het belangrijk dat je (felle) lichten vermijdt zoals blauw licht van je smartphone en schermen. Zodra je je weer slaperig begint te voelen, ga je terug naar bed. Melatonine en Valeriaan tabletten kunnen ook bijdragen aan sneller in slaap komen.
Gezonde dagelijkse routines
Genoeg nachtrust is de sleutel tot het welzijn van lichaam en feest. Als je al langere tijd last hebt van slapeloosheid, is het belangrijk om te overwegen om te praten met een hulpverlener om er zeker van te zijn dat je gezondheid er niet onder lijdt.
Lees ook eens één van deze artikelen: