Health

De grote vraag: is gesmolten kaas ongezonder dan gewone kaas?

gesmolten kaas ongezond
Foto: Freepik.com

Maar weinig mensen kunnen weerstand bieden aan een heerlijke, zachte en romige tosti. Maar we moeten toegeven dat gesmolten kaas er wel letterlijk een stuk vetter uitziet, waardoor je misschien al snel denkt dat het ook ongezonder is. Maar is dat echt zo, of lijkt het alleen maar zo? We zochten het voor je uit.

Romig en smeuïg

Het vettige uiterlijk van gesmolten kaas wordt veroorzaakt doordat het vet zich afscheidt en duidelijk zichtbaar wordt. Hoe jonger de kaas, hoe romiger en smeuïger het wordt. Dit geeft die speciale structuur en smaak waardoor gesmolten kaas zo heerlijk is.

Maar maak je geen zorgen, een warme tosti bevat niet opeens meer calorieën dan een gewone boterham met kaas. Het bevat immers nog steeds dezelfde ingrediënten en er wordt geen extra vet aan toegevoegd. Het enige waar je op moet letten, is de ketchup die je erbij eet. Deze kan veel suiker bevatten, wat het ongezonde aspect van je tosti kaas vergroot. Zolang je er niet te veel van neemt, of ketchup met een laag suikergehalte, hoef je je geen zorgen te maken.

gesmolten kaas ongezond

Is gesmolten kaas dan echt helemaal niet ongezond?

Hoe gezond of ongezond gesmolten kaas is, hangt voor een deel af van de kaassoort en het gerecht zelf. Niet alle kazen smelten even goed, en dit hangt af van het gebruikte stremsel. Zo bevatten bijvoorbeeld Halloumi en ricotta geen stremsel. Aan de andere kant zijn zure kazen zoals Emmentaler en Gruyère juist zeer geschikt om te smelten, denk maar aan een heerlijke kaasfondue.

Hier ligt het probleem echter ook. We hebben de neiging om hier snel te veel van te eten, vooral met allerlei sausjes en brood erbij, wat het geheel wel erg vet- en calorierijk  wordt en daardoor overgewichtbevorderend werkt.  Hetzelfde geldt voor een schaal nacho’s met gesmolten kaas.

Kaas in de Schijf van Vijf

Kaas is op zich zeker niet ongezond en staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het bevat vitamine A, vitamine B12 en diverse mineralen. Daarnaast is kaas een bron van eiwit,  vitamine B2 en selenium. Wel bevat kaas relatief veel verzadigd vet, maar de hoeveelheid kan behoorlijk verschillen; 20+ kaas bevat bijvoorbeeld zo’n 12 gram vet per 100 gram, bij sommige roomkazen kan dat wel 35 tot 40% zijn.

gesmolten kaas ongezond

Geniet met mate, ook van kaas

Dus, gesmolten kaas is niet per se vetter dan gewone kaas. Een tosti op zijn tijd kan prima passen in een uitgebalanceerd voedingspatroon, zolang je er maar bewust van geniet en de porties in de gaten houdt.