geschiedenis Richard Mille
Geld & Carrière

Richard Mille: de geschiedenis achter dit tijdloze horlogemerk

De verfijnde techniek van de Zwitserse horlogemakers wordt wereldwijd geroemd en geprezen. Het merk wordt ook een wrist racing machine genoemd omdat de ontwerpers hun inspiratie halen uit formule 1 auto’s en de luchtvaart. Het is niet zonder reden dat het merk onlosmakelijk is verbonden met het McLaren F1 team. Wij doken even in de interessante geschiedenis van dit exclusieve horlogemerk.

De start van een iconisch merk

Richard Mille is het merk dat door de gelijknamige oprichter in het leven is geroepen. Mille was tot 1998 werkzaam als directeur bij de horloge afdeling van de Franse juwelier Mauboussin, maar verliet het bedrijf in dat jaar na een meningsverschil over het merk Place Vendôme. Richard Mille besloot daarop samen met Dominique Guenat, eigenaar van horlogemerk Montres Valgine het merk Richard Mille op te zetten.

Nadat ze het eens waren geworden over het concept Richard Mille richtten ze Horométrie SA op, het bedrijf dat Richard Mille exploiteert. Dit deden ze samen met de Zwitserse horlogefabrikant Audemars Piguet, die later in 2007, 10% van het bedrijf in handen zou krijgen. Richard Mille was een feit, en in 2001 rolde het eerste exemplaar van de band: de RM 001 Tourbillon. In de jaren die volgden verschenen de RM 002 en de RM 003. In 2005 introduceerde Mille de eerste horlogecollectie voor vrouwen.

Richard Mille en Rafael Nadal

Richard Mille maakt gebruik van materialen uit de luchtvaart en chirurgie, zoals graad 5 titanium, TPT-koolstof en grafeen. Door het gebruik van dit soort materialen is het mogelijk om zeer lichte horloges te ontwikkelen. Dankzij deze technologie werd het mogelijk om de Tourbillon RM 27-01 Rafael Nadal te ontwikkelen. Dit horloge weegt slechts 19 gram en werd in 2013 samen met de tennisser ontwikkeld.

Het exclusieve merk combineert verschillende aspecten uit de lucht- en ruimtevaart met de verfijnde technieken van het Zwitserse ambacht van horloge maken. Om deze reden is het merk erg gewild bij sporters en verbinden zij hun naam graag aan het merk Richard Mille. Net zoals bij Rolex het geval is, staat dit merk aan de top van de horlogemerken in het exclusieve segment.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Richard Mille (@richardmille)

Formule 1 en luxe horloges

Richard Mille werd vooral bij het grote publiek bekend door het feit dat McLaren al jaren verbonden is aan het merk. Autocoureur Charles LeClerc is een groot fan van Richard Mille, mede door de kwaliteit van de horloges. Ter voorbeeld: door de skeletonized carbon behuizing en de slagvastheid van de platen is het mogelijk dat dit type horloge bestand is tegen schokken van 10.000 G, een term dat veelal in de luchtvaart en door coureurs in de Formule 1 wordt gebruikt.

Op 25 juli 2009 crashte Felipe Massa tijdens de kwalificaties van de Grand Prix van Hongarije met 200 km/u tegen de rail. Hij droeg op dat moment een Richard Mille RM 006, die ongeschonden en functionerend uit de crash kwam. Dit zegt genoeg over de kwaliteit van dit ingenieuze uurwerk. Daarnaast stralen de RM modellen van het merk luxe en decadentie uit, wat uiteraard bijdraagt aan de hoogstaande kwaliteit.

Richard Mille horloge als investering

Luxe horloges worden steeds vaker gekocht als investeringshorloges. De horloges van Richard Mille hebben uiteenlopende prijzen. Er zijn exemplaren van een miljoen te verkrijgen, maar ze zijn ook te koop een tiende van dit bedrag. Het zijn echter geen goedkope horloges. Als je bijvoorbeeld een Richard Mille Rafael Nadal RM 035 wilt hebben dan betaal je voor een gedragen exemplaar zo’n 80.000 euro. Rafael Nadal zelf zal er thuis zeker een paar in zijn kluis hebben.

Dit horloge behoort tot de ‘goedkopere horloges’ van Richard Mille. Voor een nieuw exemplaar van het bovengenoemde type betaal je al snel 150.000 euro. Als je een ander model wilt kopen dan lopen de prijzen al snel op in de vele tonnen en zelf miljoenen. Dat is een significant met andere merken uit het duurdere segment, zoals horloges van IWC. Een horloge van Richard Mille is dus niet voor iedereen weggelegd.