IWC
Style

IWC: de rijke geschiedenis achter dit klassieke horlogemerk

Als je denkt aan een exclusief herenhorloge dan kan het zijn dat je meteen denkt aan Rolex. Dit merk staat uiteraard aan de top van exclusieve horlogemerken, maar IWC Schaffhausen past ook prima in dit rijtje. Dit merk heeft ook een interessante geschiedenis. Wij namen de tijd om ons te verdiepen in dit innovatieve stukje uurwerk.

De Amerikaan en het Zwitserse vakmanschap

De man die International Watch Company oprichtte was een Amerikaan die het Zwitserse vakmanschap met betrekking tot het maken van horloges wel kon waarderen. Florentino Ariosto Jones stond aan de basis van IWC, hij wilde de Amerikaanse kennis van technologie combineren met het Zwitserse vakmanschap op het gebied van uurwerken.

Jones wilde in Zwitserland horloge onderdelen produceren voor de Amerikaanse markt. De lonen in het land waren er lager, dus was het voor Jones een stuk aantrekkelijker om daar zijn bedrijf te beginnen. Hij sloeg twee vliegen in één klap, want hij was meteen in het land waar de beste horlogebouwers waren te vinden. Hij koos het Zwitserse Schaffhausen uit voor dit doel, maar hij stuitte op verzet in het land omdat men bang was voor banenverlies.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IWC Schaffhausen (@iwcwatches)

De oprichting en groei van IWC

De kansen voor Jones keerden toen hij de Zwitserse zakenman Johann Moser ontmoette, die erg onder de indruk van zijn plannen was. Moser had met een aantal investeringen een grote dienst bewezen aan Schaffhausen en had daar een pand waar de twee hun bedrijf op konden zetten. In 1868 startte de twee International Watch Company. Het bedrijf werd al snel winstgevend, in 1875 had het een eigen fabriek met 300 werkplekken.

Onder leiding van Johannes Rauschenbach-Schenk en Urs Haenggi groeide het bedrijf uit tot een gerenommeerd merk dat in die tijd vooral bekend stond om zijn hoogwaardige zakhorloges. In 1978 produceerde het bedrijf het eerste polshorloge met een titanium band. Het is ook het eerste horlogemerk dat digitale horloges bouwde. Tegenwoordig is het merk niet meer weg te denken uit de wereld van exclusieve uurwerken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IWC Schaffhausen (@iwcwatches)

De horloges van het heden

In tegenstelling tot veel Rolex modellen zijn de horloges van IWC redelijk betaalbaar. De prijzen schommelen tussen de 5300 en 40.000 euro en is verdeeld over zes verschillende collecties; de Aquatimer, Da Vinci, Portugieser, Portofino, de Pilot’s Watches, en de Ingenieur, waarvan de prijzen soms tot boven een ton uit kunnen komen. Maar de meeste modellen beginnen al bij zo’n 4000 euro.

Net zoals de iconische Rolex Submariner heeft het merk IWC een interessante en rijke historie die je moet weten als je een exemplaar van dit merk aanschaft. Het officiële motto van het bedrijf is sinds 1903 Probus Scafusia, wat staat voor goed solide vakmanschap uit Zwitserland. Het is een horloge voor elke man die een merk met een gentlemen’s appeal wel kan waarderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IWC Schaffhausen (@iwcwatches)