essentieel gereedschap voor elke man
Tech

Deze stukken gereedschap zijn onmisbaar voor elke man

Of er nou toevallig iets stukgaat, wacht op installatie of om een andere reden gemaakt moet worden: met de juiste tools is de klus zo geklaard. Die stukken gereedschap moet je dan wel maar net in huis hebben. Welke dat zijn? Lees hier met welk gereedschap jij bijna elke klus aanpakt.

Hamer en schroevendraaiers

Een hamer behoort tot echt tot de eerste basics in je gereedschapscollectie, en hetzelfde geldt voor schroevendraaiers. Een verkeerde schroevendraaier kop beschadigt de schroef en maakt het klusje alleen maar moeilijker: een set met verschillende soorten en maten is dus aan te raden.

Zorg ervoor dat je set platte en kruiskop schroevendraaiers bevat. Kruiskop schroevendraaiers zijn er op hun beurt ook weer in twee soorten: de Ph en de PZ schroevendraaier. Voorzie je zelf van beide soorten. Dan zit je eigenlijk altijd wel goed, op het gebied van schroevendraaiers dan.

Rolmaat

Een essentieel maar ook regelmatig vergeten stuk gereedschap is de rolmaat. Meten is weten, nietwaar? Zorg dat je in ieder geval één rolmaat in huis hebt, maar een reserve exemplaar rond hebben slingeren kan ook van pas komen. Een rolmaat van minstens 3 meter dekt de meeste klussen wel.

De juiste tangen

Waarom meerdere tangen kopen als er één is die van alles kan? De naam van de combinatietang verklapt het al: je kan hier meerdere taken mee uitvoeren, zoals buigen, knippen, grijpen en draaien.

De combinatietang mag dan wel multifunctioneel zijn, maar de kracht van de waterpomptang bezit het dan net weer niet. Voeg die dus ook toe aan je klusassortiment.

Accuschroefboormachine

We gaan verder met de multifunctionele tools, want met de accuschroefboormachine kun je zowel boren als schroeven. Boren lukt hiermee tot metaal aan toe! Kijk wel even in de omschrijving van jouw toekomstige exemplaar of de gaten diep en breed genoeg worden.

Als je graag klust en daar regelmatig een extra dag voor uittrekt is een reserve accu of snellader geen overbodige luxe. Die zijn vaak als leuke deal verpakt in een set met boren en schroefbits.

essentieel gereedschap voor elke man

Om te zagen

Soms worden er spijkers met koppen geslagen, en een andere keer wil je planken doorzagen. In het tweede geval heb je een fijne zaag nodig. Gaat het alleen om wat houten planken of balken, dan zal dat met een handzaag wel lukken. Wil je metalen buizen of andere sterkere materialen inkorten, dan is er zwaarder geschut nodig.

Om meer kracht in te zetten gebruik je bijvoorbeeld een slijptol of afkortzaagmachine. De afkortzaagmachine biedt meer stabiliteit, maar de slijptol is wendbaarder. Kies het gereedschap dat jij fijner vindt werken.

Waterpas

Dat plankje moet niet alleen hangen, je wilt het ook kaarsrecht hebben. De waterpas is in dit geval je beste klusmaat. Een gewone waterpas is een laaggeprijsd simpel model die prima zijn werk doet, maar je hebt ook de upgrade versie: de laserwaterpas. Daarmee werk je net wat sneller en efficiënter.

Denk aan veiligheid

Voor elke beginner tot doorgewinterde klusser geldt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Denk daarom aan een veiligheidsbril en aanvullende bescherming wanneer het nodig is. Een EHBO-kit is ook altijd goed om in huis te hebben. Het zou je nog wel eens goed van pas kunnen komen.