Crypto

Genesis vraagt faillissement aan: dit is de toekomst van cryptobeurzen

Genesis vraagt faillissement aan

De crypto wereld lijkt nog niet uit de problemen te zijn gekomen. Door het faillissement van FTX zijn en meerder bedrijven in liquiditeitsproblemen gekomen. Genesis heeft inmiddels een faillissement aangevraagd, waar Bitvavo mogelijk de dupe van is. Maar hoe ziet de toekomst van crypto er nu uit, en hoe kunnen deze problemen voorkomen worden?

Het faillissement van Genesis

Cryptobedrijf Genesis heeft onlangs faillissement aangevraagd nadat het 3 miljard aan schulden heeft. Genesis is in deze problemen gekomen aangezien het nog geld kreeg van FTX. Het FTX van Sam Bankman-Fried is echter ook failliet verklaard, waardoor Genesis voorlopig niet voldoende liquiditeit heeft. Hierdoor kan het bedrijf haar investeerders niet meer terugbetalen.

Ook Bitvavo kan mogelijk fluiten naar een deel van de 280 miljoen dollar die zijn aan Genesis hebben uitgeleend. Veel meer bedrijven lijken nu in liquiditeitsproblemen te komen nu de cryptomarkt in een recessie verkeerd. Maar hoe is dit probleem op te lossen?

Het liquiditeitsprobleem oplossen

Door een 1:1 reserve te houden ten opzichte van uitgeleend geld, kan een handelsbeurs of crypto platform zich beschermen tegen een dergelijk liquiditeitsprobleem. Dit betekent dat als iemand €1000 op een handelsbeurs zet, dat deze handelsbeurs €1000 moet reserveren in de vorm van contant geld of andere waardevaste activa.

Op deze manier heeft een handelsbeurs altijd voldoende middelen om aan de verwachte terugbetaling verplichtingen te voldoen. Veel beurzen verwachten niet dat iedereen hun geld in één keer van de crypto handelsplatform haalt, waardoor verwacht werd dat een lagere reserve alsnog voldoende moest zijn. Nu blijkt echter dat veel handelsbeurzen in de problemen lijken te komen, waardoor een wettelijke verplichting van een 1:1 reserve niet ver weg lijkt.

De toekomst van gecentraliseerde crypto beurzen

Het grootste nadeel voor een handelsbeurs om een 1:1 reserve te hebben, is dat het hun vermogen om winst te maken wordt beperkt. Dit komt omdat een beurs geld verdient door het uitlenen van geld tegen een hoger tarief dan het geld dat zij zelf hebben opgenomen, of soms helemaal geen rente over hoeven te betalen. Hierdoor kunnen handelsbeurzen minder snel groeien, waardoor grote handelsbeurzen niet snel ingehaald lijken te worden.

Hierdoor zal mogelijk een dominante positie ontstaan voor enkele grote handelsbeurzen, zoals Binance, wat tot meer centralisatie in de crypto wereld zal lijden. Handelsbeurzen als OKX werken nu al met een “Proof of Reserves“, waarmee wordt aangetoond dat OKX daadwerkelijk voldoende liquiditeit heeft om alle openstaande bedragen aan crypto investeerders in één keer terug te betalen. Het lijkt een kwestie van tijd tot meer financieel gezonde beurzen dit initiatief zullen volgen.