Dit is hoeveel winst een aannemer gemiddeld maakt in Nederland

We zitten midden in de zomervakantie, het deel dat vroeger vaak de bouwvakvakantie of kortweg bouwvak werd genoemd. De meeste bouwvakkers zullen wel aan vakantie toe zijn, want het zijn drukke tijden voor de bouw. De omzet is goed, maar hoe zit het eigenlijk met de winst? Met andere woorden: hoeveel winst maakt een aannemer nu gemiddeld? We gingen op onderzoek uit.
Wat is nu precies de bouwvakvakantie?
Eerst even over de bouwvak, wat houdt dat precies in? Vroeger lagen werkzaamheden in de bouw 3 weken lang stil in de zomer. Dat werd de bouwvak vakantie, afgekort tot de bouwvak, genoemd. Tegenwoordig vinden we dat niet handig meer en zijn de vakanties gespreid.
Vakorganisatie Bouwend Nederland bepaalt elk jaar wanneer de vakanties voor de sector bouw vallen. Dat baseren ze deels op de schoolvakanties die het ministerie van OCW vaststelt. Dit jaar is de bouwvak als volgt bepaald:
- Regio Noord: 7 tot en met 25 augustus.
- Regio Midden: 24 juli tot en met 11 augustus.
- Regio Zuid: 31 juli tot en met 18 augustus.
Bouwwerkzaamheden vaak duur, met name materiaalkosten gestegen
Terug naar het hoofdonderwerp: hoeveel winst maakt een aannemer? Heb je zelf wel eens met een aannemer te maken gehad, dan weet je dat bouwwerkzaamheden vaak niet goedkoop zijn. Toch maakt een aannemer vaak minder winst dan je denkt. Dat komt vooral door hoge personeels- en materiaalkosten. Met name de materiaalkosten zijn de laatste tijd door de inflatie flink gestegen.
Hoeveel winst maakt een aannemer?
Het vakblad voor de bouwsector, Cobouw kwam eind vorig jaar met cijfers over 2020 en 2021 waaruit bleek dat de winstmarge van de top 10 grootste bouwbedrijven/aannemers ten hoogste 12,4 procent was. Deze hoge marge haalde bouwbedrijf Ten Brinke in 2020. Ook in 2021 haalden zij de hoogste winstmarge, toen was het 10,6 procent. Om welke bedragen gaat het concreet: de nettowinst van Ten Brinke was in 2020 112,9 miljoen euro en in 2021 was dat 115,9 miljoen.
Winstmarges aannemer gemiddeld aan de lage kant
De cijfers van Ten Brinke zijn veel gunstiger dan van collega bouwbedrijven. De meeste aannemers en andere bouwbedrijven scoren namelijk tussen de 2 en 5% winstmarge. Een van de grootste bouwbedrijven in Nederland bijvoorbeeld, VolkerWessels haalde in 2021 een winstmarge van 2,7%.
Hoe zit het met de kleinere aannemers, voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van een woning? Daar zijn geen recente cijfers van, maar er is geen reden om aan te nemen dat bij ‘kleine’ aannemers de winstmarges groter zijn. Integendeel: grote bedrijven kunnen door hun grootschalige inkoop vaak wat extra korting krijgen op materialen en zo de kosten die op de winstmarge drukken verminderen.