gemiddelde uitgaven nederlanders kerst
Geen categorie

Dit hoge bedrag geven Nederlanders gemiddeld uit tijdens kerst

Kerst is een tijd van vreugde en samenzijn met vrienden en familie, maar het kan ook een drukke en dure tijd zijn. Veel mensen voelen de druk om cadeaus te kopen voor hun dierbaren, feestmaaltijden te organiseren en hun huis te versieren voor de feestdagen. Maar hoeveel geld geven mensen eigenlijk gemiddeld uit tijdens kerst?

Kerstuitgaven Nederlanders in de honderden euro’s

Een van de belangrijkste manieren waarop mensen geld uitgeven tijdens kerst is door het kopen van cadeaus voor familie, vrienden en bijvoorbeeld collega’s. Dit kan een groot deel van het budget opmaken, vooral als er veel mensen op de cadeaulijst staan.

Sommige mensen geven graag duurdere cadeaus, terwijl anderen kiezen voor goedkopere, maar persoonlijke geschenken. Gemiddeld geven Nederlanders 25 euro uit per kerstcadeau. Als je dan voor iedereen in je familie iets koopt, kom je al snel in de honderden euro’s uit.

dure uitgaven nederlanders tijdens kerst

Feestelijke kerstmaaltijden

Een andere belangrijke uitgave tijdens kerst is natuurlijk eten en drinken. Veel mensen koken of bakken feestelijke maaltijden voor kerst, waar meestal veel geld in gaat zitten. Als je mensen over de vloer krijgt voor zowel meerdere avondmaaltijden als kerstbrunches, mag je maar hopen dat je een goedbetaalde baan hebt! Al deze uitgaven zorgen echter wel voor een feestelijke sfeer, zeker met een gezellige kerstfilm!

In Nederland is het gebruikelijk om een goed stuk vlees op tafel te zetten, waardoor de kosten al snel oplopen. Vaak kopen mensen nog speciaal bier, wijn en andere dranken om te serveren aan hun bezoek tijdens de feestdagen. Met een paar alcoholische flessen geef je ook al snel tegen de honderd euro uit.

uitgaven tijdens kerst in Nederland

Kerstversiering

Kerstdecoraties kunnen ook een behoorlijke kostenpost zijn. Veel mensen kopen kerstbomen, lichtjes, kerstballen en andere decoraties om hun huis te versieren. Als je er dan ook nog bij stilstaat dat een kerstboom veel energie verbruikt, lopen de kosten rondom kerstversiering al snel hoog op.

Zoveel geven we uit aan kerst

In Nederland geven we gemiddeld het meest uit aan eten, waar in andere landen vooral meer aan cadeautjes wordt uitgegeven. De reden hiervan is waarschijnlijk dat Sinterklaas in dezelfde maand valt als kerst, waardoor al veel geld wordt uitgegeven aan cadeautjes in december. Gemiddeld wordt er ongeveer 430 euro per huishouden uitgegeven tijdens kerst.

gemiddelde uitgaven tijdens kerst