gemiddelde studieschuld nederlanders
Geld & Carrière

Dit is de gemiddelde studieschuld van Nederlanders

De gemiddelde studieschuld stijgt. Sinds de basisbeurs is afgeschaft en het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd schieten de studieschulden elk jaar omhoog. Het aantal personen met een studieschuld was begin 2021 hoger dan een jaar ervoor. De totale studieschuld van huidige en oud-studenten bedroeg vorig jaar maar liefst 24,4 miljard euro. Maar hoeveel bedraagt de gemiddelde studieschuld per student? We zochten het op.

Totale studieschuld in Nederland neemt toe

Op basis van cijfers van het CBS kunnen we concluderen dat de totale studieschuld blijft toenemen. Er is een toename te zien van 1,6 miljard euro ten opzichte van 2020. Deze schuld loopt elk jaar op en is sinds de invoering van het leenstelsel zelfs verdubbeld. Het leenstelsel is de doorn in het oog van veel studenten. Maar er gloort hoop voor studenten die in 2023/2024 willen gaan studeren.

Het nieuwe regeerakkoord wilt het leenstelsel afschaffen en de basisbeurs opnieuw invoeren. De meerderheid van de Tweede Kamer hekelt het leenstelsel, dat ervoor zorgde dat iedereen die na 2015 ging studeren diep in de schulden kwam te zitten.

Op de websites Trouw.nl en Studiekeuzelab.nl staat te lezen dat er eindelijk een einde komt aan het gehate leenstelsel. Al is dat voor veel (oud)studenten te laat, die hebben inmiddels een flinke schuld opgebouwd. Zij worden ook wel ‘de pech generatie’ genoemd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Studententijd (@studententijd)

Lees ook: Dit is het gemiddelde netto salaris van Nederlanders per leeftijdsgroep

Gemiddelde studieschuld per persoon

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde studieschuld per persoon rond de €15.200 ligt. Maar dit is uiteraard een gemiddelde. Er zijn mensen die studeren en geen lening hebben, maar er zijn ook mensen die tot wel €70.000 of meer moeten aflossen.

Mensen tussen 25 en 30 jaar hebben de grootste studieschuld, gemiddeld €19.100. Dit komt omdat de mensen in deze leeftijdsgroep vaak klaar zijn met hun studie en beginnen met het aflossen van de opgebouwde studieschuld. We hebben aan het eind van dit artikel een grafiek van het CBS bijgevoegd.

De personen met de minste studieschuld zijn jongeren tot 20 jaar, met een gemiddelde schuld van €2,600. Dit komt omdat ze net beginnen met hun studie en bouwen vaak een schuld op. Als je meer wilt weten over het aflossen van een studieschuld dan is relevante informatie te vinden op de website van Nibud.

Het afschaffen van het leenstelsel heeft even tijd nodig, maar verwacht wordt dat de gemiddelde studieschuld fors zal afnemen als de basis en aanvullende studiebeurs weer worden ingevoerd.

gemiddelde studieschuld