Geld & Carrière

Dit bedrag heeft een vijftigplusser gemiddeld op zijn spaarrekening

gemiddelde-spaargeld-vijftigplusser-nederland
Foto: Freepik

Het is algemeen bekend dat beleggen vaak handiger en rendabeler is dan sparen. Toch zijn Nederlanders van nature mensen die ook hun bankrekening willen spekken, voor zover dat mogelijk is. Het is natuurlijk een lastige tijd om te sparen, onder andere door de hevige inflatie. Nederlanders in de vijftig hebben echter al een langere periode de tijd gehad om hun bankrekening te laten groeien. Manly zocht voor jou uit wat een vijftigplusser gemiddeld aan spaargeld op zijn of haar rekening heeft staan.

Nederlanders: sparen blijft een populaire optie

Nederlanders zijn altijd al goed geweest in sparen en letten graag op de kleintjes. We gaan er daarom ook vanuit dat de gemiddelde vijftiger een aardig zakcentje op zijn rekening heeft staan. Hoewel we het liefst zo min mogelijk naar andere kijken is het toch wel fijn om een indicatie van het gemiddelde te hebben. Vandaar dat we even in de meest recente gegevens zijn gedoken. Heb jij meer of minder op je rekening? In beide gevallen hebben we onderaan dit artikel ook nog wat tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in de toekomst meer geld wegleggen.

In Nederland leven de meeste mensen rond het modale inkomen en zijn de verschillen, vergeleken met veel andere landen, kleiner. Toch zien we grotere verschillen bij vijftigers als het gaat om spaargeld. Via Womanly lezen we dat de website van KNAB een goed overzicht geeft op de statistieken. Daarnaast is dit artikel afgelopen juli geüpdatet en is dit het meest actuele overzicht wat wij zijn tegengekomen. Hoogste tijd om dieper in de materie te duiken.

gemiddeld-spaargeld-vijftigplussers-sparen
Foto: Freepik

Gemiddelde spaargeld vijftigplussers

Bij de leeftijd 45-55 jaar ligt het gemiddelde spaarbedrag van Nederlanders op €47.200. In de leeftijdscategorie 55-65 ligt dit een stukje hoger, namelijk op € 60.400. In deze 10 jaar tijd groeit het gemiddelde spaargeld dus met meer dan € 10.000 gemiddeld. Verstand en stabiliteit komt dus duidelijk met de jaren.

We kijken ook graag naar de mediane spaarbedragen (dit betekent dat de helft van de Nederlanders een hoger en de helft een lager spaarbedrag heeft). Deze ligt op zo’n € 20.300 en € 25.200. Benieuwd wat alle Nederlanders bij elkaar opgeteld hebben gespaard? Dat lees je in dit artikel.

Manieren om beter te sparen of beleggen?

Volgens het Nibud is het verstandig om maandelijks minimaal 10% van je inkomen apart te zetten. Dit is echter niet altijd het enige verstandige of haalbare. Wij hebben 7 manieren om succesvol te sparen met een kleiner budget voor je op een rijtje gezet. Op deze manier kun je een grotere buffer opbouwen en bespaar je stress op financieel gebied.