
Dit is het gemiddelde spaargeld van Nederlanders per leeftijdsgroep
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
Het zijn tegenwoordig onzekere tijden als het gaat om financiën. De vaste lasten stijgen enorm door de wereldwijde economische crisis en de inflatie is decennia nog nooit zo hoog geweest. Het is dus verstandig om een financiële buffer op te bouwen. Een potje met geld waar je op terug kunt vallen. Veel Nederlanders hebben zo’n potje, maar de inhoud verschilt vaak per leeftijd. Wij zochten het gemiddelde spaargeld uit.
Spaargeld van Nederlanders
Het leven wordt steeds duurder. De actuele inflatie in Nederland is op het moment van schrijven 10,28%, dat was in oktober 2021 nog 3,42%, dus dat zegt een hoop over de economische crisis waarin we nu verkeren. Het gemiddelde netto salaris van Nederlanders stijgt niet mee met de inflatie, dus gaan we erop achteruit. De absurd hoge gasprijzen nemen nog eens een flinke hap uit onze portemonnee, dus wat is verstandig? Een potje met spaargeld.
Je kunt op slim op energie besparen, maar het geeft ook rust als je de mogelijkheid hebt om een spaarpotje aan te leggen. Een financiële buffer in onzekere tijden zorgt ervoor dat je jezelf niet te druk hoeft te maken als er plotseling onvoorziene kosten de kop opsteken, want je kunt ze opvangen. Het CBS (Centraal bureau voor de Statistiek) houdt regelmatig de cijfers bij van Nederlanders met spaargeld.
Gemiddeld spaargeld per huishouden
Het CBS heeft in een tabel samengevat wat het gemiddelde spaargeld per leeftijdsgroep is. De meest recente cijfers van geven een gemiddelde aan, maar de inkomensongelijkheid is groot in ons land dus hebben we voor een beter beeld het mediaan spaarbedrag in onze tabel bijgevoegd. Mediaan in cijfers geven het gemiddelde van het gemiddelde aan.
Het gemiddelde spaargeld per huishouden is €42.300. Dit gemiddelde is eigenlijk onjuist omdat rijkere huishoudens dit gemiddelde flink omhoog trekken. Het mediaan spaarbedrag ligt met €14.900 veel lager, maar geeft wel een meer realistisch beeld weer van de werkelijke spaartegoeden per huishouden. Het spaargeld verschilt ook sterk per leeftijdsgroep. Sommige mensen investeren hun spaargeld.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gemiddeld spaargeld per leeftijdsgroep
We hebben dus de tabel van het CBS als leidraad gebruikt. Er zitten flink wat verschillen in de hoogte van het spaargeld, maar dat komt uiteraard door het verschil van jaren waarin gespaard is. Iemand van 65 jaar spaart langer dan iemand van 25 jaar. De cijfers zijn dus niet erg verrassend, maar wel interessant. We hebben hieronder een tabel ter verduidelijking geplaatst.