Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde spaargeld van kersvers afgestudeerden

gemiddelde-spaargeld-afgestudeerden

Het afronden van een studie is een mijlpaal. Maar het betekent ook de start van een nieuwe fase, met meer financiële onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Daarbij komt een riant gevulde spaarrekening goed van pas.

Maar hoe zit het eigenlijk met het spaargedrag van studenten? En wat is eigenlijk het gemiddelde spaargeld van net afgestudeerden? We gingen voor je op onderzoek uit.

Sparen tijdens je studie

Tijdens je studietijd, waarin de kosten voor levensonderhoud en studieleningen aanzienlijk zijn, kan het opbouwen van spaargeld best een uitdaging vormen. Na het afstuderen starten velen ook nog eens met het aflossen van hun studieschuld, waardoor spaarplannen soms op een laag pitje komen te staan.

In het eerste jaar na het behalen van een diploma kan het gemiddelde spaargeld van afgestudeerden dan ook enorm variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoogte van eventuele studieschulden, het startsalaris en de kosten van levensonderhoud.

gemiddelde spaargeld afgestudeerden studenten
(Foto: Freepik)

Gemiddelde spaarbedragen en factoren

Studies tonen aan dat het gemiddelde spaargeld van net afgestudeerden over het algemeen redelijk bescheiden is. Sommige afgestudeerden beginnen met kleine spaarbedragen, terwijl anderen – soms met hulp van ouders en/of andere familieleden – al een aardig bedrag opbouwen.

Een doorslaggevende factor is de mate van financiële steun die afgestudeerden van ouders of familie hebben ontvangen gedurende hun studie. Daar weet Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) alles van. Deze organisatie onderzoekt regelmatig het financiële gedrag van studenten, voor het laatst in 2021.

Uit het Rapport Nibud Studentenonderzoek blijkt een stijging van het aantal studenten dat geld van hun ouders ontvangt van 53% in 2015 naar 68% in 2021. Het gemiddelde bedrag dat ouders per maand bijdragen steeg van € 165 in 2017 naar € 211 in 2021.

gemiddelde-spaargeld-afgestudeerden
(Foto: Freepik)

Spaargedrag studenten onder de loep

Studenten zijn in de door het Nibud onderzochte periode steeds meer gaan sparen. Gemiddeld leggen ze in 2021 maandelijks 194 opzij, tegenover 146 in 2017. Het gemiddelde is wat anders dan de mediaan, die ligt namelijk op 100 per maand.

Het zal je niet verrassen dat studenten die nog thuis wonen gemiddeld meer kunnen sparen, namelijk 204, vergeleken met uitwonende studenten die 181 sparen. Daarnaast zetten studenten met een bijbaan ook meer geld opzij (213) vergeleken met studenten zonder baan (133).

gemiddelde-spaargeld-afgestudeerden

Spaargeld van afgestudeerden

Op basis van het gemiddelde spaarbedrag kunnen we het bedrag uitrekenen dat een kersvers afgestudeerde bij elkaar heeft kunnen sparen. We gaan uit van een studieduur van vier jaar en een maandbedrag van 194.

Ook gaan we er voor het eenvoudig rekenen even van uit dat er geen bedrag tussentijds is opgenomen. We komen dan met de rekentool van Bereken Het uit op een gemiddeld spaarbedrag van € 9.312.

In de periode die het NIBUD bestudeerde was de spaarrente vrijwel nul. Zou je nu sparen, dan kom je na vier jaar studie natuurlijk wat hoger uit. Laten we uitgaan van een rente van 1,7%, dat is momenteel de spaarrente bij grote banken als de Rabobank en de SNS Bank. Je komt dan op € 9.640 uit, dat scheelt dus 328 euro.