gemiddelde-schermtijd-nederlanders
Health

De gemiddelde schermtijd van Nederlanders is bizar hoog

In de moderne tijd waarin we leven zijn schermen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van computers tot mobiele telefoons, we spenderen veel tijd voor een scherm. Recente studies laten zien dat de gemiddelde schermtijd in Nederland hoger is dan ooit tevoren. Maar hoeveel uur per dag zitten we tegenwoordig achter een scherm, en wordt het niet eens tijd om onze schermtijd te verminderen?

Nederlanders uren per dag achter mobiele telefoon en laptop

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm doorbrengen. Dit is iets minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag, maar nog steeds zorgwekkend hoog. Van deze 5,5 uur wordt gemiddeld 3 uur en 9 minuten besteed aan computers of tablets, terwijl 2 uur en 21 minuten besteed wordt aan mobiele telefoons. Bijna over de gehele wereld worden deze cijfers de afgelopen jaren alsmaar hoger.

Het is niet gek dat de gemiddelde schermtijd in Nederland de afgelopen jaren is gestegen, gezien de steeds digitalere wereld waarin we leven. Met de opkomst van thuiswerken en digitale communicatie zijn we nog meer afhankelijk geworden van technologie om ons werk te doen. Dit heeft natuurlijk geleid tot een toenemend gebruik van computers, tablets en mobiele telefoons, wat onze schermtijd heeft verhoogd.

schermtijd telefoon laptop

Wat zijn de negatieve gevolgen van veel schermtijd?

Veel schermtijd kan best ongezond zijn voor ons. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn en pijn in hun ogen door de hele dag naar een scherm kijken. Wanneer we langere tijd naar een scherm kijken, knipperen we minder vaak met onze ogen, waardoor onze ogen uitdrogen en vermoeid raken. Bovendien kan de constante stroom van digitale informatie op bijvoorbeeld sociale media ons stressniveau verhogen en onze concentratie en productiviteit verminderen.

Daarnaast kan langdurig gebruik van schermen leiden tot slaapproblemen. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door schermen kan onze slaap verstoren door de productie van melatonine te remmen, het hormoon dat ons lichaam nodig heeft om sneller in slaap te komen. Het is daarom belangrijk om soms je telefoon weg te leggen.

gemiddelde tijd achter laptop telefoon